ИПИ с анализ какво могат да работят засегнатите енергетици

В Стара Загора се търсят 11 200 души за работа

07.10.2023 | 16:46 Редактор: Елеонора Танева
ИПИ с анализ какво могат да работят засегнатите енергетици

11 400 са потенциалните засегнати работни места в Стара Загора, 1 600 – в Кюстендил и 1 000 в Перник. Това пише в анализ на Института за пазарна икономиката, като се позовава на разпространените планове за справедлив преход на трите района. 

В публикацията се изразява скептицизъм относно възможността хора над 50 или 55 години да бъдат преквалифицирани в иновационни индустрии. 

Енергетиците от въглищните райони могат да бъдат преквалифицирани в различни дейности в индустрията и строителството. Това показва анализът на икономиста Адриан Николов от ИПИ. В публикация, озаглавена "Енергетиците имат нужда не от пари на ръка, а от преквалификация", Николов разглежда потенциалните нови работни места за хората, които ще изгубят работните си места във въглищната индустрия.

"Последното достъпно допитване сред работодатели на Агенция по заетостта обаче сочи, че в района най-голямо търсене на труд има именно в различни индустриални дейности, както и в строителството. Оценената за 2023 г. недостигаща работна ръка пък достига 11 200 души в Стара Загора, 24 700 души в Пловдив, 4 000 души в Сливен, 1 800 души в Ямбол“, пише Николов, цитиран от БНР.

Неговата публикация е насочена основно към въглищния район Стара Загора, тъй като той е най-засегнат. 

Изследователят обръща внимание, че има добра инфраструктура между отделните населени места. Общото му заключение е, че в района има недостиг на работна ръка. 

"По тази причина изглежда особено подходящо да се инвестира в преквалификацията и създаването на нови умения на онези работници във въглищните райони, чиито днешни работни места са особено застрашени. Разбира се, този процес можеше – и трябваше – да е започнал преди години, тъй като плановете за елиминиране на въглеродно интензивната енергетика не са известни от вчера. Но по-добре да започне днес, отколкото отново да се чака последният възможен момент", коментира още Адриан Николов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
2 rate up comment rate down comment 0
Гост
преди 6 месеца
Този експерт, лично според мен има нужда от преквалификация. Сигнализирай за неуместен коментар