Бивш конституционен съдия: Главният прокурор не трябва да е господар на всички прокурори

Смяната на националния празник също е необмислено решение, убеден е Румен Ненков

07.10.2023 | 13:57 Редактор: Елеонора Танева

Промените в Конституцията не събраха нужните гласове в Пленарната зала, за да бъдат гласувани по така наречената бърза писта. Експерти също виждат спорни поправки в основния закон, които биха били отхвърлени и от Конституционния съд. 

Според бившия конституционен съдия Румен Ненков липсва експертна оценка при поправката на текстовете, а това обрича на провал предложението на управляващите.

"Едни нелоши идеи решиха да ги обличат в конституционни промени. Когато зададох при единствено следващо обсъждане с експерти, се оказа, че депутатите сами си ги пишат. Нямат капацитет да го правят", заяви Ненков.

Сред спорните точки в ремонта на основния закон са и новите правила за служебното правителство. Според експерта, промяната там е нужна и това се е доказало през последните 2 години.

"На служебния кабинет може да му бъде подсказано, че трябва да направи честни избори, а не да влиза в политически дискусии", допълни бившият конституционен съдия.

Основната цел на управляващите е реформата в съдебната система. Румен Ненков вижда проблем в правомощията на главния прокурор, който трябва да спре да се чувства като цар на всички прокурори.

"Главният прокурор трябва да бъде лишен от възможността да бъде господар на всички прокурори в страната, защото те се информират по всяко дело и досега главният прокурор може да дава задължителни указания. Но не може да бъде лишен от две неща - да следи еднаквото приложение на законите от прокуратурата и разследващите", посочи Ненков.

По думите му смяната на националния празник също е необмислено решение.

"Това ще бъде един политически избор, а не на основата на историята", коментира той.

Идеята лица с двойно гражданство да заемат високи постове в държавата също трябва да отпадне, според бившия конституционен съдия. Промените в основния закон събраха одобрението на 161 депутати, което дава поне 2 месеца вносителите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС да поправят спорните текстове.

Целия разговор с Румен Ненков гледайте в предаването "Опорни хора" от 19:30 часа тази вечер.

Вижте повече в репортажа.