Два са вариантите за самоучастие в санирането при 20-процентово участие на собствениците

Едната цел е спестените средства да изплащат първоначалната инвестиция без сътресения за гражданите

05.10.2023 | 22:20 Редактор: Елеонора Танева
Два са вариантите за самоучастие в санирането при 20-процентово участие на собствениците

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) разработва два варианта за 20-процентово участие на гражданите във финансирането на енергийното обновяване на сградите, съобщи заместник-регионалният министър Ангелина Бонева по време на форума "Инвестиции в устойчива енергия“, организиран от Българската стопанска камара (БСК), Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ и Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“.

"Единият модел е възможността за включване на ЕСКО компаниите в този процес, така че самоучастието да се осигурява не ударно за гражданите, а постепенно във времето с намаляване на сметките за ток и парно, т.е. спестените средства на практика да изплащат първоначалната инвестиция без сътресения за гражданите", каза Бонева.

ЕСКО компаниите са фирми, специализирани в предлагането на енергоспестяващи услуги, а основната им дейност е свързана с разработването на пълен инженеринг за намаляване на енергопотреблението. При изпълнението на проекти за ЕСКО услуги разходите за инвестицията се изплащат от постигнатите икономии.

Вторият модел, който МРРБ разработва, са гаранционни инструменти с публични средства, така че банките да могат да осигурят самоучастието с намалено ниво на риск за техните средства. 

Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов е на мнение, че публичните средства за енергийно обновяване на сградите трябва да покриват между 20% и 25% от общия разход.

"Това не означава, че всеки ще получи 20-25%, а че някои хора ще могат да направят сградите си изцяло със собствено финансиране, а други по линия на енергийната бедност ще получат значително по-висок дял", поясни той и допълни, че за целта системата за енергийна бедност трябва да започне да работи.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС