България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Много българи са енергийно бедни - как финансирането ще бъде насочено към най-уязвимите?

Недостатъчното отопление в жилището има дълготраен ефект върху здравето, отбеляза Теодора Пенева

19.05.2023 | 08:04 Редактор: Петя Кръстева

38% от домакинствата у нас не отопляват огромна част от домовете си, а 17% изобщо не ги отопляват, сочи проучване на WWF – България.

"В България вече има официална дефиниция за енергийна бедност, която е представена на ЕК от служебното правителство. Очакваме да бъде финализирано и приета от парламента. Без него всички програми и схеми за финансиране на домакинствата няма да бъдат насочени към най-уязвимите, а ще бъдат давани на тези, които най-бързо успеят да се кандидатират", заяви старши експертът по климат и енергия в екологичната организация WWF - България Теодора Пенева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ сред мерките, които могат да се разработят, са цялостното саниране на сгради.

"Трябва да се разработят и програми, които частично да подпомагат санирането, но с повече насоченост към енергийно бедните", отбеляза тя. 

Гостът изтъкна, че единствено в България няма отделен компонент от постоянен фонд, който е специално за енергийно бедните.

"В някои страни такива средства се отделят от бюджета, но в повечето случаи са от мерки към енергийния сектор", поясни още Пенева пред Bulgaria ON AIR.

Гостът предупреди, че недостатъчното отопление в жилището има дълготраен ефект върху здравето, като дори влияе върху успеха на децата в училище. 

"Правителството трябва да работи много за осигуряване на повече фондове  за подкрепа на домакинствата, като този ресурс бъде прилаган чрез механизма за енергийна бедност, така че да може да достигне до повече хора. По схемите за слънчевите колектори например, трябва да има стимули за включване на енергийно бедните домакинства", предложи Пенева.

Тя е категорична, че дефиницията за енергийна бедност трябваше да бъде под линията на бедност, за да включи по-широк кръг от хора. 

"Трябва да се разработят продукти и на търговските банки - безлихвени кредити или нисколихвени такива за една част от сумата. Предимството на съфинансирането е, че имаме контрол над изпълнението на дейностите по енергийна ефективност. В момента той е в общината и имаме много сигнали за нарушения", отбеляза експертът.

"Хората, които имат възможност, инвестират постоянно в намаляване на сметките", обърна внимание Пенева.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Чудна работа
преди 11 месеца
Като се осигури добра бизнес среда нямал и да намалеят енергийно бедните ? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Първенци сме били
преди 11 месеца
Нали сме първенци по елекромобилите и електричките тези коли колко много ток харчат? Да им турят данък енергийна бедност? Сигнализирай за неуместен коментар