България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Парите за саниране няма да стигнат за всички желаещи, ще "огреят" около 1000 сгради

Програмата постига по-добър резултат в енергийната ефективност, подчертаха Драгомир Цанев и Донка Михайлова

01.05.2023 | 08:47 Редактор: Юлиан Христов

Близо 1000 сгради ще бъдат санирани по Плана за възстановяване и развитие.

1,2 млрд. лв. са заделени за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост, от което ще се възползват близо 1000 сгради в страната. Все повече собственици на имоти са убедени в смисъла да санират жилищата си, каза изпълнителният директор на център за енергийна ефективност Драгомир Цанев в студиото на "България Сутрин".

По думите му в момента фирмите за техническо обследване на сградите са ангажирани месеци напред. В същото време до края на май може да се подават заявления за кандидатстване по програмата за саниране. В момента финансирането се поема изцяло от държавата и не се изисква съфинансиране от собствениците.

Драгомир Цанев каза още, че при по-големите сгради се постига по-добър резултат в енергийната ефективност. "България има огромни нужди от сградно обновяване", коментира той. По думите му практиката в европейските държави е съфинансирането да бъде на равнища от 50 процента.  

"Минималната цел за постигане на енергийна ефективност е спестяване от 30 процента и постигане на енергиен клас "Б". Истината е, че националната пътна карта предвижда 80% спестяване, като среден размер за спестяване. Това технически е напълно възможно, но изисква много голямо интелектуално усилие от проектантите и от строителите", каза Цанев.

По думите му за по-високи резултати при спестяването на енергия, освен стандартната подмяна на топлоизолация и дограма, трябва има оптимизация и на отоплителните системи. 

Той поясни, че трябва да има разработени механизми, като например отпускане на нисколихвени кредити, които собствениците да могат да изплащат през годините от средствата, които спестяват от енергия. 

"Необходима е и комуникационна кампания. Общините в момента правят чудеса от храброст. Те провеждат комуникационни кампании, защото разбират колко е важно това за градовете", каза Цанев. 

"Интересът към санирането в цялата страна е изключително висок", каза пред България ON AIR кметът на Троян Донка Михайлова. Тя поясни, че на всички градски и селски общини средно ще се паднат по около 1,7 млн лв. което е достатъчна сума. 

Според нея е нормално да се започне със санирането на големите сгради, защото при тях енергийните разходи са по-големи. 

В този процес Националното сдружение на общините има водеща роля. "Постигнахме едно забележително като обем финансиране, което е реално в размер на 1,2 млрд. То е крайно недостатъчно", поясни тя и допълни, че сдружението е настояло да се върви към 100 процентово финансиране на етажните собствености. 

За първи път обаче има изискване обследването да е за сметка на етажната собственост. "По-старите сгради имат по-сериозна потребност от саниране. На този етап считаме, че критериите се доближават до потребностите", каза Михайлова.

Тя обясни, че основните затруднения са свързани най-вече с експертната подготовка на заявленията. "Също така има места, на които хората трудно дават съгласие - обикновено се намират собственици, които са против тази идея. Намесваме се и обясняваме колко важно е това за гражданите и градовете ни", каза Михайлова. 

"Техническите и енергийните одити на сградите е нещо, което гражданите ще могат да ползват при следващи програми. Ние ще настояваме от държавните органи това да се случи и да търсим подкрепа за хората", поясни тя.

По думите ѝ в последните години управляващите от различни правителства са направили много стъпки в посока енергийната ефективност и тази политика трябва да продължи устойчиво. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Очаквайте видеото с целия разговор.