С 580 млн. лв. обновяват училища, детски градини и общежития

С отпуснатата сума ще се подобри и материалната база в системата на образованието

04.10.2023 | 10:50 Редактор: Вяра Димова
С 580 млн. лв. обновяват училища, детски градини и общежития

С 580 млн. лв. ще бъдат обновени сградите и материалната база в системата на образованието през 2024-2026 г., реши правителството. Финансовата подкрепа ще се осъществи чрез три нови програми. 

Първата е за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища, като за тези дейности те ще получат до 240 млн. лв. Основни цели на програмата са намаляване недостига на места в детските ясли и градини, създаване условия за въвеждане на задължително предучилищно образование на 4-годишните деца и увеличаване броя на училищата, преминали на едносменен режим. 

Същата сума се отпуска и за държавни и общински училища по програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони. Подкрепата ще допринесе за подобряване на условията за физическо възпитание и спорт, за провеждане на редовните часове и на дейности извън учебния план, посочват от МС.

Ще бъдат финансирани също саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, предоставени за управление на държавните висши училища и "Студентски столове и общежития". По тази програма се отпускат до 100 млн. лв., а целта ѝ е подобряване на социално-битовите условия на студентите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)