България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

6 млн. лв. повече отиват за студентски стипендии, искат още 100 млн. за общежитията

Тази година близо 50 хил. студенти ще бъдат настанени в общежития, каза Даниел Парушев

28.07.2023 | 07:46 Редактор: Юлиан Христов

Допълнителни 6 млн. лв. Ще бъдат отпуснати за студентски стипендии, това предвижда бюджетът за 2023 година, съобщи председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев в предаването "България сутрин".

Той каза, че това е станало след активна кореспонденция с министъра на финансите Асен Василев, премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и министъра на образованието Галин Цоков.

"Следващата ни стъпка, след извоюваните средства, е за вдигане на праговете", каза Парушев. Сега минималният праг за стипендия е 85 лв., като ще бъде направено предложение сумата да стане 120 лв. Обмисля се и вдигане на максималния праг, който от 180 лв. да стане 200 лв.

По думите на Парушев повишението е съобразено с инфлацията от 2022 година, а студентските съвети и ръководството на съответното висше училище ще решават за броя на студентите, които да получат парите. Сега масовата практика е да се избира минималния размер, за да получат повече студенти средства, обясни Парушев и допълни, че ако предложенията бъдат приети, това ще означава ръст с близо 34 процента на максималния праг.

"Смятаме, че студентите на Република България заслужават повече", каза Даниел Парушев. Той отбеляза, че за следващата година е направено предложение за обвързване на стипендиите като процент от минималната работна заплата за страната.

"В момента говорим за прагове, но ако успеем да свържем това с минималната заплата, това ще е успех", коментира още гостът.

По същия начин ще се търси и повишаване на докторантските стипендии. Сега те са в размер на 1170 лв.

По отношение на студентските общежития Парушев каза, че за следващата година ще бъдат поискани допълнителни 100 млн. за ремонт. Тази година близо 50 хил. студенти ще бъдат настанени в общежития.

"Постоянно правим инспекции, но трябва да отбележим, че има проблем. В Бюджет 2023 г. беше поет ангажимент за отпускането на 17 млн. лв. за ремонт. Ако още този месец не се направи тази транзакция, ремонтите ще се забавят драстично и 10 хил. студенти няма да бъдат настанени в реновирани общежития", каза Парушев.

Гледайте целия разговор във видеото.