Миньорите и енергетиците пожелаха среща с партиите в НС, не искат да виждат Денков

Недоволството остава непримиримо и обяви готовност за ефективна стачка

02.10.2023 | 13:48 Редактор: Вяра Димова

Четвърти ден продължават протестите на миньорите и енергетиците, които остават непримирими в исканията си - или препитанието им ще бъда запазено, или започват ефективна стачка. Ако рудниците "хлопнат врати", България ще се върне назад във времето с режима на тока. Изходът от ситуацията изглежда невъзможен. Такъв е и трафикът по основните пътни артерии.

Недоволството настоя за среща в НС с представителите на парламентарно представените партии и не искат среща с премиера Николай Денков. Те предложиха и искания, събрани в 6 точки, които да бъдат дискутирани.

И тази сутрин енергетици и миньори посрещнаха утрото на магистрала "Тракия". Снабдени с минерална вода и одеяла хората са категорични - блокадата няма да падне, а те имат всичко необходимо за да пребивават на магистралата, докато исканията им не бъдат изпълнени.

"Искаме да си запазим работните места в региона, за да не замре след затваряне на комплекса. Няма да мръднем, искаме продължителност на мините", категорични са протестиращите.

Някои от тях си носят столове, други надуваеми дюшеци, а трети спят в храстите. Искат управляващите да дойдат при тях, за да се разберат.

"Искаме преразглеждане на емисиите, това, което е направено в Полша, Германия, трябва да бъдат свалени, за да работи комплексът. Без него не можем да оцелеем", заявиха протестиращите.

И четирите ленти на магистрала "Тракия" в двете посоки са блокирани. Движението се осъществява по обходен маршрут. В сайта на Министерството на енергетиката тази сутрин бяха публикувани териториалните планове за плавен преход. Според тях регионът на Стара Загора би бил най-засегнат, тъй като в него работят около 11 000 души.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева. 

Снимка: Bulgaria ON AIR


1
2 rate up comment rate down comment 0
Охо
преди 7 месеца
Спрете тока в цялата държава, за да пробваме перките, батериите и фотоволтаиците.Да видят ония , дето подкрепят сглобката, какво е да се върнеш няколко века назад и какво ще се случи след "зеления преход". ОСТАВКА Сигнализирай за неуместен коментар