Тагарев: Високо ценим приноса на РС Македония в многонационалната бойна група

Министърът на отбраната се срещна със Славянка Петровска

30.09.2023 | 16:21 Редактор: Михаела Димитрова
Тагарев: Високо ценим приноса на РС Македония в многонационалната бойна група

Заедно изграждаме капацитет, с който да гарантираме сигурността на страните-членки на НАТО. Около това се обединиха министрите на отбраната на Република България Тодор Тагарев и на Република Северна Македония Славянка Петровска. Днес, 30 септември, двамата посетиха УП "Ново село" и проведоха срещи с македонски и български военнослужещи от състава на многонационалната бойна група.

Министър Тодор Тагарев отбеляза, че именно на полигон "Ново село" сме свидетели на реалното приложение на концепцията за повишена бдителност от страна на НАТО и за изграждане на многонационалните бойни групи като елемент за възпиране и отбрана на Източния фланг. "Тук с войски допринасят седем страни, като водещата е Италия, която е с много сериозен капацитет. Но всеки принос на наш съюзник към защитата на НАТО и на нашата територия е ценен, включително и този на военнослужещите от Република Северна Македония", отбеляза той.

"За мен е чест и удоволствие, че днес, заедно с моя колега, дойдохме тук, за да посетим военнослужещите от многонационалната бойна група и да обърнем специално внимание на македонските и на българските военнослужещи. Особено ме радва това, което чух от брифинга на командира – за начина, по който двете армии в състава на мултинационалното формирование функционират заедно, работят заедно, разбират се и заедно бранят интересите на НАТО", подчерта министър Славянка Петровска. По думите й – всяка подкрепа и инвестиране във военнослужещите от състава на бойната група означава инвестиране в нашата безопасност и нашето бъдеще.

"От мое име и от името на Министерството на отбраната на Република Северна Македония и на Армията на РСМ – благодаря на македонските представители, на българските представители, както и на всички военнослужещи, които са част от тази бойна група, и допринасят за мира и сигурността на НАТО", подчерта министър Петровска.

В рамките на посещението на УП "Ново село" пред македонската и българската делегация беше изнесен брифинг за подготовката и задачите на многонационалната бойна група от нейния командир полковник Микеланджело Дженаки. Двамата министри проведоха разговори с военнослужещи от Република България и Република Северна Македония. Министрите Тодор Тагарев и Славянка Петровска подчертаха, че отношенията на двете страни в областта на отбраната са много добри.

"Имаме сътрудничество и в други области, основно във военното образование и в участието в съвместни учения", посочи министър Тагарев. "Сътрудничеството ни в областта на отбраната е изключително значимо, така, както подобава на две страни-членки на НАТО. Обсъждаме по какви други начини може да усъвършенстваме работата си, така че за в бъдеще да даваме позитивен пример затова как могат да се развиват отношенията между нашите две държави", заяви министър Петровска, за която това е второ посещение в нашата страна.

Пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че се надява Народното събрание да приеме проекта за инвестиционен разход за закупуване на бойните машини "Страйкър" за нуждите на Сухопътните войски преди излизането си във ваканция заради предизборната кампания. "Намерението ни е да придобием пълния комплект – с комуникации, системи за бойно управление, боеприпаси, симулатори за подготовка на военнослужещите, логистична поддръжка, така че това да позволи оборудването на три батальонни бойни групи", посочи министър Тагарев.

Министерството на отбраната си поставя за цел новият стратегически преглед на отбраната да бъде завършен до края на февруари 2024 г. "При промяната на обстановката е нормално националната отбранителна политика също да се адаптира към нея. Има нови изисквания към нас и този преглед ще ни позволи на междуведомствено равнище да вземем отношение как ще развиваме Въоръжените сили и какво е необходимо за тяхното осигуряване", заяви министър Тагарев.

Министерството на отбраната ще изпълни решението на Народното събрание от 27 септември 2023 г., с което България трябва да предостави допълнителна военна помощ на Украйна, която включва неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р. Министърът на отбраната уточни, че отказът за ремонт и поддръжка на тези ракети е отпреди да започне войната през февруари миналата година. "От съответната руска фирма са обяснили, че те не могат да направят това, което искаме, а ние нямаме потенциал да се справим сами с тяхното възстановяване", посочи той.

Снимка: Пресцентър/Министерство на отбраната