Асен Василев: Миньорите ще получат до 150 хил. на човек

Той припомни, че миналата година страната ни е изгубила 100 млн. лв., защото Планът за справедлив преход не беше изпратен

29.09.2023 | 17:32 Редактор: Михаела Кирилова
Асен Василев: Миньорите ще получат до 150 хил. на човек

Днес правителството прие Плана за справедлив преход. Този план ще бъде изпратен на ЕК утре. Това е буквално крайният срок, за да не загубим оставащите средства по Плана за справедлив преход. Миналата година загубихме над 100 млн., защото планът не беше изпратен. Стандартните пакети са 24-месечни. В България обсъждахме с парламентарните партии, че те могат да бъдат до 36 месеца. Това означава, че един такъв пакет би бил между 140 000 - 150 000 на човек, на работник. Това заяви финансовият министър Асен Василев след извънредното заседание на Министерския съвет, на което основна тема беше съдбата на въглищните централи. 

Проблемът с въглищната индустрия не е нов, припомни той.

"От 2019 г. датата 2038 е записана в нашето законодателство в енергийната стратегия, приета от тогавашния парламент. Това е датата, в която България трябва да затвори своето въглищно производство. Тази дата се запазва. Тя не е променена. Това, което виждаме в момента, в рамките на тази година е, че мините и ТЕЦ-овете са изправени пред финансови проблеми, защото себестойността на електроенергията, която произвеждат, е много висока спрямо пазарните цени и те не могат да реализират достатъчно енергия. Тези проблеми само ще се задълбочават в бъдеще", категоричен е Василев, цитиран от БНР.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа