"Стимулира доносничеството", "Съседи ще се следят": "Донос-бонус" сближи ГЕРБ с БСП

Борисов подчерта, че предложението е трябвало да бъде обсъдено първо с (не)коалиционните партньори

27.09.2023 | 19:22 Редактор: Елеонора Танева

Предложение на финансовия министър за подаване на сигнали до НАП за укриване на данъци и получаване напари за това срещна отпор в НС. Според Асен Василев в почти всички страни от ЕС и САЩ има стимулиращо законодателство за разкриване на данъчни злоупотреби.

"Най-големите данъчни измами се откриват след сигнали на хора, които са в системата. Ако има притеснение за недобросъвестни сигнали, мога да ви уверя, че това и сега се случва. В такива случаи Агенцията по приходите влиза на проверка", мотивира се Василев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че няма да подкрепи мярката "бонус-донос". По думите на Борисов такива авангардни предложения е хубаво да се обсъдят с (не)коалиционните партньори".

"В сферата на шегата с връщането на Държавна сигурност в София бонус-донос си върви като нещо реално. Няма да подкрепим, каква е тази мярка, аз днес отивам и пиша за вас един донос, че не сте си платили данъците, това е абсурдно, съседите ще се следят", убеден е Борисов.

"Отвратително е, неправилно, и е стимулиране на доносничеството", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

А експерти по данъчно право се съмняват в ефективността на мярката.

"Има толкова много прегради, преди да се стигне до този стимул, че се съмнявам в неговата ефективност. Социалните мрежи гръмнаха, че хората веднага щели да подадат сигнали за големи компании. Такава информация, която е някъде известна, не става, защото е публична. И сега, без да има такъв стимул, в моята практика имам страшно много такива случаи - бивши съпрузи подават сигнали до НАП, за да си направят зло. Извършват такива проверки, че човек излиза толкова чист накрая", каза адвокат Пламен Борисов.

От ДПС също заявиха, че няма да подкрепят идеята да има стимул за хората, подали сигнал за данъчна измама.

Вижте повече в репортажа.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Хи
преди 6 месеца
Не случайно абревиатурата на "добрите сили" и "Държавна сигурност" е една и съща. А.Василев смята, че доносничеството е престижна професия. Да не забравяме и хвалбите му в записа, как началниците в службите се одобряват от посолството. С каква ли цел посолството ги "одобрява", освен да му доносничат? Сигнализирай за неуместен коментар