НС отхвърли искането на ИТН за изслушване на Мария Габриел

Логично е България да вземе необходимите мерки, заяви Тошко Йорданов

27.09.2023 | 09:50 Редактор: Тодор Петров
НС отхвърли искането на ИТН за изслушване на Мария Габриел

Парламентът не прие искането на "Има такъв народ" (ИТН) за изслушване на вицепремиера и външен министър Мария Габриел за действията на Министерството на външните работи (МВнР) по спазване на френския компромис и недопускането да се осъществи междуправителствена конференция преди вписването на българите в конституцията на РСМ.

Логично е България да вземе необходимите мерки, няма нищо лошо да чуем по темата министъра на външните работи, който е ваш, обърна се към партиите от управлението председателят на парламентарната група (ПГ) на ИТН Тошко Йорданов.

"Сега продължава националното предателство и скриват външния си министър Габриел да обясни как други държави се опитват да прескочат това споразумение. Респект към последователността ви, национални предатели", заяви той.

Депутатът от ИТН заподозря, че Скопие ще да получи поощрителен жест към присъединяването си в ЕС, при условие, че тормозят наши сънародници. "Тези българи в Северна Македония не са ваши сънародници, защото вие не сте българи", отсече той.

Не бе прието и искането на "Възраждане" първото гласуване на промени в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, да бъде разгледано в петък като нефиксирана точка след закона за биологичното разнообразие.

Първа точка на заседанието днес е проект на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна, който вчера беше одобрен от комисията по отбрана. Вносители са Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев, Кирил Петков и Христо Гаджев. От "Възраждане" поискаха, но залата отхвърли, да бъде поканен министърът на отбраната Тодор Тагарев, предаде БТА.

Председателят на парламента Росен Желязков увери, че министърът ще бъде уведомен за искането на депутатите от "Възраждане". По искане на "БСП за България" бе дадена почивка преди дебата по проекторешението, за да може да бъде повикан министър Тагарев в парламента.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 0
Юлия
преди 7 месеца
така ще... и тя чака ротация, ама ПП-ДБ няма да удържат Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Фейк
преди 7 месеца
Само раздори между политиците, нищо градивно...И ДБ, и ИТН и всички други са един дол дренки, не стават. Сигнализирай за неуместен коментар