Европейската комисия срещу расизма осъди репресиите срещу българите в РСМ

В доклада като типичен стереотип се посочва етикетирането на всички българи като "фашисти"

20.09.2023 | 17:50 Редактор: Елеонора Танева
Европейската комисия срещу расизма осъди репресиите срещу българите в РСМ

Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (ЕКРИ) към Съвета на Европа публикува годишния си доклад за Македония, като в частта за речта на омразата се обръща внимание най-вече на репресиите срещу българи в РСМ.

ЕКРИ посочва в доклада, че българите се оплакват от антибългарските изказвания в Македония, а като типичен стереотип посочват етикетирането на всички българи като "фашисти", както и представянето на българските жени като "евтини проститутки".

Освен това ЕКРИ подчертава случаите на редица атаки срещу хора, които се самоопределят като българи, и срещу български културни клубове като елемент на безпокойство, предвид предприетите от властите стъпки за отмяна на регистрацията или разпускане на някои съществуващи български културни сдружения, пише БГНЕС.

Комисията подчертава, че местен певец е поругал клуба "Иван Михайлов" в Битоля, а след това е бил нает да пее на местно тържество. В доклада е включен и клубът "Цар Борис Трети" в Охрид и атаката с използването на огнестрелно оръжие.

ЕКРИ отбелязва със загриженост, че през март 2023 г. Централният регистър на Северна Македония отхвърли искането на Българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид да запази името си и че Българският културен център "Иван Михайлов" в Битоля е заличен от регистъра.

В частта за езика на омразата освен към българите има забележки и към отношението към ЛГБТИ общността и ромите. Предишният доклад за Македония беше публикуван през юни 2016 г.

Снимка: БГНЕС