Акад. Денков: Виетнам е важен за развитието на икономиката и образованието ни

"България би могла да помогне за по-тясното сътрудничество между ЕС и Виетнам", заяви премиерът

25.09.2023 | 16:40 Редактор: Михаела Кирилова
Акад. Денков: Виетнам е важен за развитието на икономиката и образованието ни

Ролята на Виетнам в азиатския регион е ключова и е от стратегическо значение за развитието на икономиката, образованието и технологиите. България би могла да помогне за по-тясното сътрудничество между Европейския съюз и Виетнам. Това заяви мин.-председателят акад. Николай Денков на председателя на Националното събрание на Виетнам Въонг Динх Хуе, когото прие днес в Министерския съвет. В отговор гостът посочи, че неговата страна е готова да съдейства на България в усилията ѝ към задълбочаване на партньорството с останалите държави в Азия. 

Като пример за отличните двустранни политически и културни връзки председателят на Националното събрание на Виетнам посочи над 30-те хил. студенти, които са получили обучение в български университети и сега заемат ръководни постове в родината си. 

"Те са мост между нашите народи", допълни Въонг Динх Хуе. 

Премиерът акад. Денков и председателят на Националното събрание на Виетнам бяха единодушни, че двете държави могат да си сътрудничат успешно и в областта на зеления преход и дигитализацията. Българският мин.-председател покани виетнамски компании да инвестират в трите въглищни региона, които ще бъдат силно засегнати от енергийния преход. Акад. Денков подчерта, че целта на правителството е не само да бъдат запазени работните места в тези региони, но и те да се превърнат в центрове на най-съвременно технологично развитие.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Министерски съвет