Стартира кампанията за енергийните общности - какво ни очаква?

"В България има една енергийна общност, която се намира в Белозем", заяви координаторът на кампанията Кристиан Димитров

25.09.2023 | 15:54 Редактор: Толя Стоянова
Стартира кампанията за енергийните общности - какво ни очаква?

"Енергийната общност е сдружение между хората, които купуват соларни панели (даже и вятърни турбини в чужбина), с които захранват домовете си с възобновяема енергия и при излишък могат да продават допълнителната енергия или да я предоставят на енергийно бедни семейства. Местната власт играе ключова роля за енергийните общности чрез предоставяне на терен, капитал или кадри за създаването им", това каза Кристиан Димитров, координатор кампания "Енергийни общности", "Грийнпийс" - България, в предаването "Бизнес старт".

"Кампанията за енергийните общности е стартирала по-рано тази година и сега основният фокус е информиране. Общностите са важни за енергийната децентрализация и енергийния преход към възобновяем източник на енергия", допълни той.

"В България на практика има една енергийна общност, която се намира в Белозем. Проблемът със създаването на енергийни общности идва от там, че законът за енергията на възобновяема енергия не е дефинирал понятието, което кара хората, имащи интерес в създаването на енергийна общност, да се регистрират като производители на енергия", каза Димитров в ефира на Bloomberg TV.

По думите му местната власт е основен партньор на енергийните общности в чужбина. Тя може да предостави терен за изграждането на мощности, в замяна да получава или да изкупува част от произведената енергия.

За улесняването на административните процеси около енергийните общности Димитров смята, че един от вариантите е създаване на гише (one stop shop), което предоставя цялата необходима информация и приема всичките нужни документи на гражданите, поемайки отговорността да бъдат разпределени.

Според него проблемът с финансирането на енергийните общности идва отново от липсата на дефиниция в закона. "Банките нямат желание да отпускат кредити за създаването на общностите, тъй като в момента не съществува такова понятие като енергийна общност", каза Димитров.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: БГНЕС