Сериозно намаляват приходите на Русия от продажбата на енергия, рублата е под натиск

Централната банка все още очаква излишък по текущата сметка от $47 млрд. тази година

12.07.2023 | 11:48 Редактор: Юлиан Христов
Сериозно намаляват приходите на Русия от продажбата на енергия, рублата е под натиск

Излишъкът по текущата сметка на Русия спадна през второто тримесечие от пика си година по-рано, отразявайки бързо влошаващата се търговска ситуация, която поставя рублата под натиск.

Излишъкът по текущата сметка - грубо, разликата между износа и вноса - е намалял до 5,4 милиарда долара през последното тримесечие от 76,7 милиарда долара през същия период на 2022 г., според предварителните данни на централната банка, публикувани във вторник. Това е най-малкият излишък от третото тримесечие на 2020 г.

Стремително намаляващите приходи от износа на енергия намаляват приходите, които осигуряват на Кремъл критичен източник на твърда валута след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. С икономиката под безпрецедентни санкции в отговор на войната, по-ниските цени на суровия петрол и ограничените газови потоци към Европа се комбинират с възстановяването на вноса, за да намалят неочакваните приходи, които достигнаха рекордните 233 милиарда долара през 2022 г.

Централната банка все още очаква излишък по текущата сметка от 47 милиарда долара тази година и 38 милиарда долара през 2024 г. Във вторник тя каза в изявление, че влошаването на търговския баланс на Русия е причинено от намаляване на обема на износа, както и от спада на цените главно на износ на енергия.

Повече по темата четете в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС