Трудно ли е да смениш колата с колело в София?

Електрически автобуси с нулеви емисии борят мръсния въздух в столицата

22.09.2023 | 19:12 Редактор: Елеонора Танева

В Европейския ден без автомобили столичани и гости се впуснаха във велошествие с колелета, с което показаха, че това е чист и икономичен транспорт. Инициативата е на Европейската комисия. Десетки любители на колелото и пешеходството бяха изненадани с различни активности в центъра на София.

Старта на велошествието започва от пилоните на НДК, премина през Южния парк и финалът бе по бул. Витоша. Иван бе един от участниците в шествието. От малък кара колело и учи децата си на същото.

"Карам колело от дете, не съм спирал, гледам постоянно да карам. Трябва да има подходяща среда за каране на колело, за да изберем колелото пред автомобила", сподели Иван.

Десетки любители на колело взеха участие в тазгодишното велошествие, за да покажат, че той е добър вариант за придвижване в столицата. 

"Карането на колело ти дава свобода, карането в града има предизвикателство, да избираш сам маршрута, в града е малко опасно, но не си зависим от трафика. Единственият на който разчиташ си самият ти", каза Николай Александров.

"Една необходима стъпка за по-чист въздух в София, определено дните без автомобил, колкото по-често са, толко по-чист ще бъде въздухът", категоричен беше Димитър Дилчев от ЦГМ.

Електрически автобуси с нулеви емисии. Това е едно от превозните средства на градския транспорт, което ще помогне за по-чист въздух.

В инициативата имаше различни и интересни атракции и за най-малките - като ретро автобус и тролейбус, както и иновативен автомобил, изцяло захранван с горивна клетка с водород. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
Аз се придвижвам навсякъде с колело, освен когато ми е НЕОБХОДИМА кола. Когато може да се свърши нещо единствено с кола, не може да се свърши с колело. Факти. Сигнализирай за неуместен коментар