Гърция предаде на България самолет-нарушител като част от учение

Тренировъчните действия се осъществиха с реално приемане и предаване на управлението на екипажите

20.09.2023 | 17:32 Редактор: Елеонора Танева
Гърция предаде на България самолет-нарушител като част от учение

Екипажи на самолети МиГ-29 от 3-а авиобаза в състава на българските Военновъздушни сили (ВВС) и на самолети F-16C/D от авиобаза Неа Анхиалос в състава на ВВС на Гърция проведоха тренировки за усъвършенстване на действията си по приемане и предаване на самолет-нарушител във въздушното пространство на двете страни в рамките на учението Green Bridge – 2023.

Военнотранспортен самолет С-27J "Спартан" на гръцките Военновъздушни сили изпълни ролята на отклонил се от полетния план пътнически самолет (самолет-нарушител). В първата част от тренировъчните действия, той бе прехванат от екипажите на гръцките изтребители, съпроводен и предаден на българските дежурни екипажи. Те от своя страна изпълниха задачата по Air Policing, като го принудиха да кацне на летище Пловдив, съобщават от Министерството на отбраната.

През втория етап на тренировката "самолетът-нарушител" бе ескортиран от българските изтребители МиГ-29 и контролно бе предаден във въздуха на двойката F-16. Тяхната задача бе да го съпроводят за кацане на указано гръцко летище. 

Тренировъчните действия се осъществиха с реално приемане и предаване на управлението на екипажите от съответните национални центрове за управление и докладване.

Целта на съвместните полети, които се провеждат за девета година с гръцките Военновъздушни сили, е постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост и повишаване на подготовката на летците от двете страни по точно изпълнение на съгласувани по време и място полетни задачи.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Снимка: Министерство на отбраната