Тагарев: Осигуряваме невиждано от 20 г. финансиране за отбраната, поне 2% от БВП

Военният министър откри реновираната сграда на инфекциозното отделение в МБАЛ-Сливен към ВМА

20.09.2023 | 15:49 Редактор: Елеонора Танева
Тагарев: Осигуряваме невиждано от 20 г. финансиране за отбраната, поне 2% от БВП

Министерството на отбраната ще продължава да инвестира в развитието на  болничните заведения от системата на Военномедицинска академия (ВМА). Това увери министърът на отбраната Тодор Тагарев, който участва в тържественото честване на 100-годишнината на МБАЛ-Сливен към ВМА и в откриването на реновираната сграда на инфекциозното отделение.

"Болницата осигурява преди всичко Българската армия и формированията в региона, както и нашите съюзници, които са тук, за да гарантират по-високата ни сигурност. Болницата е много важен актив и за гражданите на Сливен и региона", подчерта в словото си министър Тагарев.

"Мащабна война се води съвсем близо до нашите граници. Правителствата в региона заделят значителни ресурси за развитие на отбранителните способности. Това прави и България. Това прави и българското правителство. И следващата година финансирането за отбрана ще е не по-малко от 2 % от БВП. Разходи, които не сме виждали в последните 20 години. Затова имаме възможност да инвестираме както в отбранителни способности, така и в тяхното медицинско осигуряване и в частност в медицинска болница Сливен", посочи министър Тагарев. 

Той поздрави ръководството и колектива на МБАЛ – Сливен и им пожела успех. 

На тържеството присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на Военномедицинската академия генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Снимка: Министерство на отбраната