"Липсва диалог, има война срещу сектора": Депутатите казаха как да се потуши напрежението

Бойко Борисов обяви, че и ДПС са част т.нар. не-коалиция

19.09.2023 | 13:57 Редактор: Вяра Димова

Протестите станаха една от основните горещи теми и в парламента. Според лидера на ГЕРБ изпълнителната власт трябва да окаже помощ на протестиращите. Делян Пеевски от своя страна каза, че проблемът трябва да се реши до часове.

"Учудвам се, че премиерът и министърът продължават да не се срещат, да не решават въпросът и той да ескалира. Иначе София е свикнала. С месеци стоеше затворен "Орлов мост". Всичко положително и добро в страната е станало с диалог. Аз ги умолявам да станат активни и да решат промените. Ако има законодателна нужда, ние сме насреща, ще съберем подписи", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Когато един български сектор, какъвто е зърнопроизводственият, излиза на протест, започват война срещу него. Тези хора са изменници на държавата и трябва да бъдат съдени", настоя председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Нещата са по-прости. Става дума за едни обезщетения, които искат за тези тонове, които са в България", каза депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Бойко Борисов обяви, че и ДПС са част т.нар. не-коалиция. От "Продължаваме промяната - Демократична България" категорично отричат това да е така. 

В пленарна зала депутатите обсъждат дали да разделят КПКОНПИ на две.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)