Костадинов за протеста на зърнопроизводители: Управляващите се държат като терористи

"Сега е моментът да им бъде напомнено кой е собственикът на българската държава - ние българите", заяви лидерът на "Възраждане"

19.09.2023 | 10:57 Редактор: Искра Ангелова

Изходът от тази ситуация е правителството да отстъпи и да защити интереса на българските производители, заяви председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов в кулоарите на парламента относно протеста на земеделските производители.

Според него най-важното нещо е правителството да престане да прави разделителни линии и да чертае линии на омраза в българското общество.

Костадинов е на мнение, че парламентът може да се намеси в тази ситуация и да гласува решение, с което да отмени предишното си решение за отпадане на забраната за внос на определени украински продукти. Той обаче не смята, че Народното събрание ще го направи.

На въпрос за предупреждение на зърнопроизводителите да блокират "жълтите павета" в София, ако няма диалог и разбиране, Костадинов коментира, че трябва да направят това, което казват, защото разбиране няма и диалог няма.

"Ако аз бях на тяхно място, нямаше да водя преговори с терористи, защото хората, които управляват, се държат точно като терористи. Те са взели за заложник една цяла държава, един цял народ и мислят, че могат да правят с нас, каквото си пожелаят", каза той. Според Костадинов точно сега е моментът да им се напомни кой е собственикът на българската държава. Това сме ние, българите, добави той. 

Костадинов посочи, че "Възраждане" също организира протест – на 21 септември пред сградата на бившия Партиен дом.

"Нарочно сме го направили така, че да не съвпада с другите протести, тъй като едно от най-големите обвинения беше насочено срещу производителите на зърно, че те са едва ли не автори на политически протест, посочи той. Естествено, че протестът им е политически, защото те имат политически искания, тъй като проблемите им са политически и са създадени от политиците в парламента и в управляващото мнозинство", добави Костадинов.  

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа