По потник и с цигара - взривиха дрона край Тюленово. Тагарев: Няма как да си мислим, че войната ще ни заобиколи

Според властите, машината е или руска, или украинска

18.09.2023 | 19:05 Редактор: Михаела Димитрова

Няма яснота откъде е дронът с бомба, открит край водите на Тюленово. Според властите машината е или руска, или украинска. Часове след нейната появата, Специализиран екип на военноморските сили я взриви.

Хотелиерът Радослав Русев още снощи забелязва дрона в скалите до Тюленово с прикрепен под крилете боеприпас и подава сигнал на телефон 112.

"Тази бомба все още е активна с някакви светещи електроники. Няма да ви разказвам как 112 ми реагира на обаждането. За капак, никой няма намерение да прави каквото и да е до утрешния ден. А дотогава остава да чакаме и да се молим вълните да нe го взривят в камъните, заблудена държава", пише той във Facebook.

Тази сутрин ресорният министър Тодор Тагарев отговори защо военните са реагирали след 12 часа.  

"Оценката на риска и защо не сме действали така, е, че няма нужда да се действа през нощта, тъй като това само ще доведе до риск за екипа, който действа в случая и действията са били за светлата част на деня", обясни министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Боеприпасът беше обезвреден с взрив. Според военния министър летателният апарат е свързан с войната на Русия в Украйна. "Ние няма защо да си мислим, че тази война ще ни заобиколи по някакъв начин, да, има си рискове за България", категоричен е Тагарев.

Според Димитър Ставрев от авиационното списание "Криле" течението е донесло дрона до скалите. "Дали е опасно? Да, опасно е. Дронът не е паднал във въздушното пространство на Тюленово. Водното течение го е докарало до морските брегове. Вчера е имало едно характерно крайбрежно течение", каза той.

Военните не знаят кога и къде е паднала безпилотната машина, не е засечена и от радарите.

"Говорим за летателен апарат с много малка площ, вероятно на ниска височина, не ми е докладвано нашето ПВО да е видяло такъв обект, летящ към България", допълни Тагарев.

Новината за открития дрон обиколи както световните медии, така и родните социални мрежи, където основният въпрос беше, защо единият от пратените експерти да обезвреждат машината - пуши до дрона, а другият е по потник, а не със специализирано защитно облекло. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.