Проучват откъде е дошъл дронът в Тюленово и решават за спешен Съвет за национална сигурност

По първоначална информация на военноморските сили става въпрос за военен дрон

18.09.2023 | 13:36 Редактор: Михаела Димитрова

Специализиран екип на военноморските сили взриви дрона, намерен снощи край водите на Тюленово. Министърът на отбраната заяви, че летателният апарат вероятно е от войната в Украйна. На този фон премиерът Николай Денков призова президента да свика Съвета за национална сигурност, за да се установи има ли рискове за България. 

В неделя вечерта хотелиер подава сигнал, че е видял дрон в морето, а полицията веднага отцепва района. Тази сутрин военният министър предположи, че- дронът е или руски, или украински.

"Имам предварителна информация, която не е окончателна, така че не мога още да кажа на кого е дронът и откъде е дошъл. Това, което със сигурност може да се предположи е, че е свързан с войната, която Русия започна срещу Украйна", обясни министърът на отбраната Тодор Тагарев.

На място пристигнаха 5 души от военноморските сили и за минути дронът вече беше обезвреден. Преценено е, че поради силно увреденото му състояние, преместването и превозването на боеприпаса до полигон или друго, подходящо за обезвреждане място, е невъзможно.

"Българската армия поддържа капацитети и екипи, които могат да реагират при откриване на невзривени боеприпаси. Случаят е точно такъв. Оценката на риска определи, че не е имало нужда да се действа през нощта. Тъй като това само ще доведе до риск за екипа, който действа по случая и действаме в светлата част на деня", допълни Тагарев.

Според премиера обаче, трябва да се реши дали е необходимо свикването на Съвет за национална сигурност.

"Трябва да видим първо откъде е дошъл дронът. Може да е паднал някъде навътре в морето и след това да е бил изхвърлен на брега. Ако се окаже, че е прелетял близо към нашите брегове, това създава определени рискове. Нека да чуем експертите, да имаме пълната информация и тогава ще решим", коментира акад. Николай Денков.

 В ефира на Bulgaria ON AIR експерт обясни, че става въпрос за мина, която се прикрепва към вражески позиции.

"Да, опасно е. Дронът не е паднал във въздушното пространство на Тюленово. Водното течение го е докарало до морските брегове. Вчера е имало едно характерно крайбрежно течение", каза експертът от списание "Криле" Димитър Ставрев.

По първоначална информация на военноморските сили става въпрос за военен дрон, върху който е поставен боеприпас с големина 82 мм. 

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.