Премиерът срещу зърнопроизводителите - как и защо напрежението ескалира (ХРОНОЛОГИЯ)

В понеделник в цялата страна ще бъдат блокирани възлови точки

16.09.2023 | 18:33 Редактор: Тодор Петров

"Аз с терористи не преговарям" - това заяви днес министър-председателят академик Николай Денков. Изказването му идва, след като зърнопроизводителите не откликнаха на поканата на премиера за среща. 

Земеделските производители са готови да блокират основни пътища в страната, след като забраната за внос на украинското зърно отпадна. Зърнените производители обявиха бойкот на парламента и правителство. По повод отказаната покана за среща от страна на зърнопроизводителите, Денков обясни, че в началото е имало опит за диалог, но браншът е променил подхода си. 

Според премиера противопоставянето на сектора с Европа е нелогично, тъй като по-голямата част от средствата за субсидии и за техника на зърнопроизводителите идвали именно от Брюксел. 

"Аргументите, които използват, са напълно несъстоятелни. Не може секторът да твърди, че няма грижа от държавата, при положение, че над 2 милиарда лева държавата дава, не може да се отнася с пренебрежение към европейските изисквания, при положение, че тракторите, с които искат да запушат пътищата, са купени с европейски средства, не могат да казват, че не ги интересува Европа, при положение, че повечето от средствата, които получават като субсидии и помощи, са европейски. Нека да се откажат от европейските средства тогава. И тогава да слагат забрани за украинските стоки", каза акад. Денков.

Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите изтъкна, че е недопустимо в национален ефир министър-председателят да определи хората от сектор "Селско стопанство" като терористи. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като грешни твърденията на зърнопроизводители, че ще фалират заради вноса от Украйна, тъй като получават финансиране. Според него са грешни и квалификациите на премиера Николай Денков. 

Коментар по темата дойде и от лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че правителството е предало българския национален интерес. Вътрешния министър Калин Стоянов увери, че от МВР са готови за протестите на зърнопроизводителите, които започват в понеделник. В цялата страна ще бъдат блокирани възлови точки, гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали. 

Във вторник протестите ще бъдат насочени към София. Стоянов апелира онези, които ще се включат в демонстрациите, да спазват правилата за провеждане на масови мероприятия и да не се стига до напрежение и сблъсъци с органите на реда. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: БГНЕС


2
2 rate up comment rate down comment 1
да ама не
преди 7 месеца
Мутрите ченгесарски които заграбиха земята на хората и станаха милиардери плачат че ще да изгубят някаю млиоин и ескат да ядем скъп хляб , но те да си запазят милиардите.И заради това искат да свалят правителството по пъоръка на Москва Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
Тоя
преди 7 месеца
Тоя плъх трябва да слезе на земята, че много се е надценил. Сигнализирай за неуместен коментар