Денков за зърнопроизводителите: С терористи няма да преговарям, аргументите им са несъстоятелни

Премиерът им предложи среща, но те не дойдоха

16.09.2023 | 13:35 Редактор: Михаела Кирилова

Ден след като забраната за внос на украинското зърно отпада, зърнопроизводителите са готови за протест. От своя страна мин.-председателят Николай Денков покани на среща земеделските производители. Опитът не бе успешен.

Без диалог между властта и бранша и протести в цялата страна. Така зърнените производители обявиха бойкот на парламента и правителство.

Недоволството на зърнопроизводителите дойде, след като беше гласувана отмяната на забраната за внос на зърно от Украйна. Премиерът напомни, че забраната е била наложена като временна мярка. Според Денков противопоставянето на сектора с Европа е нелогичен, тъй като по-голямата част от средствата за субсидии и за техника на зърнопроизводителите идвали именно от Брюксел. 

"Отказаха да дойдат днес в 11:00 часа на среща. Аргументите, които използват са напълно несъстоятелни. Не може секторът да твърди, че няма грижа от държавата, при положение, че тя дава над 2 млрд. лв. Не може да се отнася с пренебрежение към европейските изисквания. Тракторите, с които искат да запушат пътищата, са купени с европейски средства", заяви Денков.

По повод отказаната покана за среща от страна на зърнопроизводителите, Денков обясни, че в началото е имало опит за диалог, но браншът е променил подхода си. 

"През последните 2 дни започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания незабавно да се случи това. Аз с терористи не преговарям, очаквам да дойдат на масата и да преговаряме по същество", категоричен е мин.-председателят.

Премиерът заяви, че правителството няма да се поддаде на опити за шантаж и изрази съмнение, че протестът започва да придобива политически характер.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.


 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
Премиера и най-значимите го показаха отношението си към народа. Освен злоба, няма друго в този премиер. Още като бъркаше в носовете на децата и ги поставяше под домашен арест като министър на ПП стана ясно. Сигнализирай за неуместен коментар