Борисов: Денков и зърнопроизводителите да спрат с тежките закани, премиерът е неопитен

Това се решава в МС с преговори на масата, а не с трактори отвън, посочи лидерът на ГЕРБ

16.09.2023 | 14:34 Редактор: Тодор Петров

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова зърнопроизводителите и премиерът Денков да спрат с тежките закани. Той оправда Николай Денков, че е неопитен.

"Денков е млад премиер. На никой премиер протестите не са му приятно нещо. Но се научаваш, че само с диалог се решава проблем. Искам да призова и двете страни – и правителството, и зърнопроизводителите, да спрат с такива тежки закани", каза Борисов.

"Този бранш е получил над 30 милиарда лева дотация от ЕС. Когато си получил такива пари от ЕК, не може да говориш, че ще събориш държавата и ще фалираш. Тук е тяхната грешка, на Денков грешката е квалификацията. Правителството е длъжно да помогне на този сектор с нови пазари. Цялата верига доставки да се проследи, да имаме износ за трети страни, да помогнем да се изнесе жито, царевица, слънчоглед, да се помисли за тавани, които да не се надвишават, да не говорим за сухото мляко", обясни бившият премиер. 

"Това се решава в МС с преговори на масата, а не с трактори отвън. Аз имам поне 20-30 протеста, мляко хвърляха, домати, първо протести, после сядаме, преговаряме, помагаме си и после се прегръщаме", подчерта Борисов.

Според него земеделският министър бил слаб, а още не бил видял икономическия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR