Една крачка по-близо до Шенген. Кирил Петков: Това нямаше да стане без нас

"Това е оценка за напредъка през последните няколко месеца", заяви премиерът Николай Денков

15.09.2023 | 18:35 Редактор: Михаела Кирилова

Европейската комисия прекратява наблюдението на България и Румъния чрез Механизма за сътрудничество и проверка. Целта му беше да наблюдава двете държави във върховенството на закона за приемането ни в Шенген.

Проблеми с корупцията, организираната престъпност и съдебната реформа. Това бяха пречките пред страната ни за членство в Шенген. Затова през 2007 г. Европейската комисия започна процедура по мониторинг. През 2019 г. Брюксел спря докладите за страната ни, а 4 години по-късно окончателно прекрати наблюдението. 

"Това е оценка за напредъка през последните няколко месеца, откакто заработи това НС. Бяха приети много законопроекти, чакани от много години и Европейската комисия си дава сметка, че сме тръгнали по правилния път", заяви акад. Николай Денков.

Като огромен успех определиха новината от ГЕРБ-СДС. От коалицията ПП-ДБ се обърнаха към премиерите на Австрия и Нидерландия да се присъединят към европейския консенсус и да подкрепят България.

"Това е стотният ден на това правителство и това е национален успех. Това нямаше да стане без нас, акад. Денков и Мария Габриел работиха заедно. Това е и техен успех, и на цялото правителство", коментира Кирил Петков.

Делян Пеевски изрази надежда, че до декември страната ни ще е в шенгенското пространство.

"Това е успех за правителството за нас, но най-важното сега е Шенген. След отпадането на механизма, не виждаме никакви основания да не се случи Шенген, защото това е важно за българите", категоричен е той.

Преди дни на годишната си реч председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова България и Румъния да бъдат незабавно приети в Шенген. Все още има препоръки, които страната ни не е изпълнила, но мин.-председателят акад. Николай Денков увери, че с бързи темпове наваксваме.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС