Министър Богданов: Влизането на България в Шенген и Еврозоната ще е ключово за региона и ЕС

Той акцентира на добрите възможности между България и Гърция за двустранни инвестиции

15.09.2023 | 12:25 Редактор: Тодор Петров
Министър Богданов: Влизането на България в Шенген и Еврозоната ще е ключово за региона и ЕС

Влизането на България в Шенгенското пространство и приемането ѝ в Еврозоната ще е ключов момент както за двустранната търговия със съседни страни, така и за целия ЕС. Това e един от акцентите в интервю на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов за гръцката информационна агенция ANA-MPA.

Богдан Богданов очаква през следващите години експоненциален растеж на двустранната търговия между Гърция и България.

По думите му членството ни в Шенген ще освободи трафика по границите и ще даде тласък на развитието на двустранните отношения, както и подобряване на транспортната свързаност и развитието на логистичната инфраструктура. 

"Усилията, положени от нашето правителство, България да бъде включена в Шенгенската зона, да се надяваме до края на 2023г., ще бъдат ключов момент за по-нататъшното икономическо развитие в региона", изтъква той.

Пред ANA-MPA той акцентира на добрите възможности между България и Гърция за двустранни инвестиции. 

"През първите осем месеца на 2023 г. видяхме гръцките инвестиции в България да се увеличат значително до над 300 млн. евро, но виждаме и много български предприемачи, които се интересуват от инвестиции в Гърция. Така че в близко бъдеще виждаме, че значението на нашите отношения ще бъде допълнително укрепено и това ще бъде важно не само за нашите две страни, но и за стабилността на Югоизточна Европа като цяло", уточнява министърът на икономиката и индустрията.
 


1
0 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 7 месеца
Членството в Еврозоната и Шенген е ключово за вашите джобове. Сигнализирай за неуместен коментар