Щетите от потопа за заличени: Училището в Царево е готово да посрещне учениците си

Призивът е вместо цвете, децата да дарят средства да своите връстници, пострадали от наводнението

14.09.2023 | 19:36 Редактор: Елеонора Танева

В Царево трескаво се подготвят за първия учебен ден. Щетите от потопа няма да попречат на откриването на учебната година в общината. Няма да има и деца, които заради бедствието ще останат без дрехи и учебници.

"Подари надежда, вместо цвете!" С тази инициатива ще започне първият учебен ден в училището в Царево. Децата ще дарят средства за техни връстници, пострадали от потопа, които се нуждаят от дрехи и учебници.

Георги е знаменосеца на училището и днес  е дошъл на репетицията за първия учебен ден.

"Ние познаваме хора, които имат нужда. Аз даже бях на Арапя. Съпреживях всичко още от първия ден и на момента не разбрах какво се случва, но когато се събрах и си събрах мислите, наистина беше страшничко", споделя Георги Йовнов от СУ "Никола Вапцаров" в Царево.

60 първокласници ще прекрачат утре за първи път училищното школо в Царево. Класните стаи вече са украсени, има и подаръци, осигурени от общината.  

"Наистина е по-вълнуващо, но все пак преживяхме това, което се случи и не можем да лишаваме децата от техния празник. Всеки класен ръководител се свърза с родителите, попитахме дали имат нужда от нещо. В нашия клас нямаше хора, които да са бедстващи", поясни началният учител Мая Димитрова.

"Те нямат вече търпения за дойдат за първи клас. Да дойдат в училище с учебници", добави началният учител Стефани Мицик.

В училището учат деца от Резово до Царево, от Бродилово, Кости, Българи. Пътищата се възстановяват и няма да има проблем те да дойдат на училище, уверяват от ръководството на училището.

"Ние имаме не бедстващи деца, имаме деца, които са в нужда, за които събираме помощи - дрешки, облекла, униформи за първия учебен ден, така че няма да има деца, които да не присъстват на този прекрасен ден", поясни директорът на СУ "Никола Вапцаров" – Царево - Даниела Фелонова

Водата е наводнила стаи в приземните етажи, под водата е бил и физкултурният салон, но от потопа вече няма и помен. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.