След трагедията в Царево: Проверяват сечта в района за пет години назад

Междуведомствената комисия заседава за първи път

14.09.2023 | 19:12 Редактор: Михаела Димитрова

Междуведомствената комисия, която заседава за първи път днес след наводнението в Царево, не излезе с конкретни решения, освен че до 21 септември експертите от трите министерства трябва да представят доклади за състоянието на инфраструктурата, за залостването на отпадъчни води. Също така ще се проверява дали има тръби, които са излезли по плажовете и дали има незаконно изсичане на горите, което е довело до тази тежка трагедия.

"Извършваме проверка още от петък миналата седмица. На този етап не се доказва незаконна сеч. В срок до 21 септември ще направим проверка на сечта за пет години – за нейните размери, разрешена, планувана, отчетена. Става въпрос за шестте водосбора на реките, които причиниха бедствието", уточни зам.-министърът Мирослав Маринов.

"Около 70 обекта ще попаднат в междуведомствената комисия, с която община Царево ще желае помощ от държавата. Предстои светкавичното отремонтиране на язовирните стени, защото са изключително компрометирани, ремонт на мостовите съоръжения и на изпочупените асфалтовите настилки и почистването на деретата", заяви кметът на Царево Георги Лапчев.

Най-важно в момента е възстановяването на инфраструктурата и разрушените мостове. Като приоритетно трябва да се работи по възстановяване на връзката Ахтопол - Царево.

Вижте повече в репортажа.