КЗП спря над 30 нелоялни търговски практики преди първия учебен ден

Най-честите нарушения са свързани с използването на неактуални промоции

14.09.2023 | 16:48 Редактор: Вяра Димова
КЗП спря над 30 нелоялни търговски практики преди първия учебен ден

Над 30 акта за нелоялни търговски практики е съставила Комисията за защита на потребителите (КЗП) в рамките на кампанийна проверка преди първия учебен ден. За две седмици инспекторите са проверили множество търговски обекти, предлагащи стоки за учениците. 

Председателят на Комисията Стоил Алипиев посочи, че съобщенията за намаление на стоки се използват като траен способ за привличане на клиенти, но подчерта, че съобщението за намаление и намаляването на цена са две различни неща.

"Първото е маркетингов похват, с който се стимулират продажбите, но има нормативна уредба за начина, по който се извършва - 30 дни назад трябва да е прилагана най-ниската цена, от която се извършва. Докато самото намаляване на цена е субективно право на търговеца, той може да я променя по няколко пъти на ден", обясни той.

Най-чести нарушения са свързани с използване на неактуални промоции, с търговски послания, които не отговарят на реалността, допълни Алипиев, цитиран от БНР.

Санкциите за нелоялни търговски практики стигат до 50 000 лева, но те трябва да са съобразени с размера на оборота, който прави един търговец. 

Снимка: БГНЕС