МС подкрепя освобождаването на украинския внос, Денков посочи плюсовете и опроверга критиките

Добре е и секторът да има грижа за държавата, когато формулира исканията си, настоя премиерът

13.09.2023 | 11:23 Редактор: Тодор Петров

Правителството подкрепя внесеното в Народното събрание проекторешение за освобождаване на вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна от средата на септември т.г. Това заяви премиерът акад. Николай Денков преди заседанието на Министерския съвет днес.

Вносът ще стимулира конкуренцията на пазара. Тя от своя страна ще доведе до намаляване на цените на основни хранителни продукти и на инфлацията, какъвто е един от основните приоритети на кабинета. Това ще се отрази благоприятно на българските потребители - най-вече на хората с ниски доходи, и ще помогне за изпълнение на критериите за присъединяване на България към еврозоната, което е друг важен приоритет на правителството. Отпадането на ограниченията би увеличило допълнително приходите в бюджета, се казва в прессъобщението на МС.

"От началото на 2023 г. досега пропуснатите ползи за бюджета от внос и износ са за 146 млн. лева. Тези средства биха могли да се използват за образование, здравеопазване и култура или за подпомагане на земеделския сектор", каза министър-председателят. 

Освобождаването на вноса ще осигури дейността на заводите за рафинирано олио и био дизел, които работят за българските и чужди пазари. 

Премиерът опроверга с числа твърденията на земеделски производители за липса на каквато и да било държавна подкрепа за сектора. През 2022 г. селското стопанство е получило около 1,6 млрд. лв. субсидии и помощи. През 2023 г. са изплатени и предвидени за изплащане около 2 млрд. лв. От тях чрез Държавен фонд „Земеделие“ 890 млн. лв. европейски средства и 388 млн. лв. национално съфинансиране. Отделно от това 390 млн. лв. от централен бюджет и 290 млн. лв. от бюджета на Министерството на земеделието и храните.

"Твърдението, че държавата няма грижа за сектора е невярно. Добре е и секторът да има грижа за държавата, когато формулира исканията си", подчерта акад. Денков. 

Заедно с вдигането на забраната за внос България ще поиска от Европейската комисия (ЕК) допълнителни компенсации за загубите на българските земеделски производители, особено на тези на слънчоглед. 

Кабинетът се ангажира да засили фитосанитарния контрол на продуктите, които пристигат от Украйна, за да гарантира тяхната безопасност и здравето на гражданите. Страната ни ще поиска същото и от другите държави членки по пътя на този внос до нашата територия. 

"С всичко това ще проявим националноотговорна грижа за цялото общество, а не само за един сектор", заяви в заключение премиерът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


3
0 rate up comment rate down comment 0
Оффх
преди 7 месеца
След бедствието "Просто Киро" мислех, че по-голямо зло няма да ни сполети. Неговият близнак, близък по интелект, самообявил се за "академик", надмина всичките ми очаквания. Това зърно, нито отговаря на европейските стандарти, с които натоварват родните производители, нито е безопасно, тъй като нашите големи "приятели" от САЩ и Великобритания снабдяват Украйна с боеприпаси с обеднен уран, поради което: храна, вода, почва и т.н. ,са радиоактивни. Сл$гите на посолството дали са нормални? Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
дайте да дадем
преди 7 месеца
Освобождаване, освобождаване! Нищо, че в Украйна не важат изискванията и директивите на ЕС за селскостопанска продукция и ние реално няма да знаем какво едем! Поне ще ударим родните спекуланти и зърнената мафия, които движат цените само нагоре! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Браво
преди 7 месеца
След Ковида колко много българи умряха. Сега с украинското зърно колко още много българи ще се разболяват и ще умират. Сигнализирай за неуместен коментар