Коригират кръстовище във Велико Търново: "Направиха го да е по-лесно, а стана по-трудно"

Промененото съоръжение затруднява сериозно шофьорите, особено на автобуси и товарни автомобили

10.09.2023 | 13:56 Редактор: Михаела Димитрова

Реконструкция на кръстовище във Велико Търново предизвика бурни реакции сред гражданите и доведе до разпореждане на кмета фирмата-изпълнител да го коригира. Причината - затруднена организация на движението и препятствия за автобуси и товарни автомобили. Видеоклип с автобус, който блокира на кръстовище, което се доизгражда с допълнителна лента във Велико Търново, взриви социалните групи.

Промененото съоръжение затруднява сериозно шофьорите, особено на автобуси и товарни автомобили.

"Автобусите вземаха по-лесно завоя тук. Сега е в пъти по-трудно. Преди това имаше къде да паркират, къде да спират клиенти и доставчици на търговските обекти-клиенти. Стойте и гледайте! Нещо подобрено ли е?!", коментира търговец.

"Там няма автобусна линия, която да преминава и самата организация при изграждането на кръстовището доведе до преминаването им през различни от редовните маршрути. По принцип големи товарни в градовете не могат да преминават, кръстовището дава възможност за преминаване на автомобили от всякакъв тип. Въпросът е дали през тази точка или ще се наложи да обиколят цялото кръстовище и да влязат с много по-голям радиус в ул. "Полтава", каза инж. Динко Кечев от дирекция "Строителство и устройство на територията.

Освен за шофьорите, се оказва, че новата версия на кръстовището не е функционална и за живущите в района.

"По принцип го направиха да е по-лесно, пък то стана по-трудно и за хората, автобуси тук не могат да минават. Всичко е по-сложно в момента отколкото говореха, че ще стане. В момента няма нито има къде да спрат хората, нито има ние къде да спрем да зареждаме и да си товарим стоката и спираме тук и ни глобяват полицаите. И виждате, че не могат да се разминават коли и нищо не може да се прави като хората", коментира търговец Йордан Михайлов.

Видеоклипът, който предизвика гневни коментари в мрежата, предизвика бърза реакция на местната управа. Кметът разпореди фирмата – изпълнител на мащабния проект да извърши корекции.

"Открихме разминаване, неголямо, фирмата ще го коригира за собствена сметка. Отклонението е около 50 см в едната крива на този завой, но то ще бъде коригирано, допълнително кметът разпореди да направим една оптимизация на тази част на кръстовището, като ще се получи уширяване на настилката с различен вид покритие", допълни инж. Кечев.

Реконструкцията и преасфалтирането на кръстовището са финансирани по оперативна програма "Региони в растеж" и трябва да приключат до края на септември. С наложените корекции не е ясно дали ще бъде спазен срокът. 

Вижте повече в репортажа.