Велико Търново става пъстра фестивална столица на фолклора от цял свят

Сцената на летния театър ще посрещне групи от Мароко, Китай, Колумбия

23.07.2023 | 19:16 Редактор: Михаела Кирилова

25-ото юбилейно издание на Международния фолклорен фестивал превръща от днес Велико Търново в пъстра столица на световния фолклор. В продължение на седмица великотърновци и гости на града ще могат да се наслаждават на танците и музикалните изпълнения на групи от Мароко, Китай, Колумбия, Хаваи, Турция, Грузия и Индия, Конго и България на сцената на Летния театър всяка вечер до 29 юли.

За пръв път в Международния фолклорен фестивал във Велико Търново ще участват танцьори от Хаваи. Ансамбълът "Ахуна Охана" е семейна фолклорна формация, създадена от Джо и Джанис Ахуна, техните 6 деца, 24-ма внуци и семействата им. 

"Нашето семейство пътува по целия свят, за да разпространяваме хавайското изкуство. Ние танцуваме със сърце и от любов. За мен България е много специална, защото преди 46 години гостувах в България като студент и посетих Велико Търново. Тук представих огнения танц на Самоа, който моите деца също са научили", каза ръководителят на формация "Ахуна Охана" Джо Ахуна.

В 25-то юбилейно издание на фестивала участват близо 200 чуждестранни и над 100 български танцьори и музиканти.

"Представяме традиционните танци със сарита и характерната музика на Индия. Нашата формация е от района на Ню Делхи. Танци, които се танцуват от 400 години назад, искаме да ги покажем как са се съхранили от миналото до днес. Показваме нашия фолклор в много държави - Италия, Оман, Китай, Канада, Катар", каза ръководител на "Индиан Уърлд Кълчър" Сориандър Палсинг Бакши.

Тази вечер юбилейното издание се открива с традиционното дефиле на участниците по централната улица на Велико Търново.

Концертите са всяка вечер от 20 часа в Летния театър във Велико Търново. Жителите са поканени да се насладят на фестивала абсолютно безплатно.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Вижте повече в репортажа.