"Кърваво кръстовище": Живеещи в Шипка се обръщат към АПИ за обезопасяване на главния път

Само преди дни младо момиче загуби живота си в тежка катастрофа

09.09.2023 | 18:54 Редактор: Михаела Димитрова

Спешно обезопасяване на главния път искат живеещите в град Шипка. Само преди дни там 20-годишно момиче загуби живота си в тежка катастрофа. 

Инцидентът с 20-годишната Сибел не е първият с фатален край на опасния пътен участък. 

"Колата на Сибел се е движила в посока от Крън към прохода Шипка. Другият водач е идвал от село Шейново и на знака стоп, който се намира вдясно от мен, много встрани от пътя, пред него няма стоп линия, водачът не спира. Може би се е огледал, но не ги е видял. Така те се блъскат в него. След това колата им изхвърча, удрят се тук в бордюра и се преобръща зад гърба ми", обяснява Андриян Качанов.

От кметството в града многократно са отправяли искания към Агенция “Пътна инфраструктура” с конкретни предложения, но до момента няма никакъв резултат. 

"Неколкократно са сигнализирани институциите, от 2001 насам, може би четвърти или пети път. Говорили сме с г-жа Калудова, сегашният директор на АПИ, която също е запозната. Наричаме го кървавото кръстовище, защото за пореден път се случи трагедия. Един млад човешки живот нелепо загина", коментира жена.

Според експертите има решение на проблема. "На това място е необходимо да се направят две големи кръгови с перпендикулярна шумяща маркировка, която да започва на около половин километър по-рано, за да предупреждава, че предстои опасно кръстовище", каза Милен Узунов. 

В случай че и сега не бъдат предприети конкретни мерки, жителите на града и близки на пострадалите на пътя са готови и на протестни действия, включително и блокиране на кръстовището. 

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.