Ново кръгово създаде хаос във Велико Търново, затвориха магазини и офиси

Денивелацията изключително много притеснява търговци и живущи в сградите

05.08.2023 | 14:08 Редактор: Вяра Димова

Изграждането на ново кръгово кръстовище във Велико Търново предизвика недоволството на търговци и жители в района. Причината - денивелацията на мащабното съоръжение и възможността от това водите от централната част на града да влизат в техните магазини и офиси.

От март тази година разкопани тротоари пък спират достъпа на клиенти до магазините. Христо Христов е собственик на няколко магазина за авточасти и шоурум за автомобили, който не може да отвори заради строежа на кръстовището.

"Затворени са ни обектите, нито автомобили можем да вкараме. Не можем да зареждаме с резервни части, защото е разкопано. Бизнесът е под всякаква критика", разказа той.

Христов няма обяснение защо тротоарите пред магазините трябва да са разкопани с месеци, без да се полагат плочки.

"Всичко беше с тротоар и плочи, разкопаха. Нови ще слагат, от тези павета нищо не става. Направиха шахти, всичко се пълни с вода, всичко влиза под блока, съкратиха паркоместа", разказа още той.

Денивелацията изключително много притеснява търговци и живущи в сградите.

"Няколко дни се борим с проблеми - с вдигане на тротоара, което ще донесе наводняване на помещенията. Стигнахме до някакво решение с проектанта - с 10 до 15 см ще бъде смъкнато нивото", добави търновецът Иван Буговски.

Нов електрически стълб е монтиран точно пред друг търговски обект по време на строителството. Собственикът му не може да разтоварва стоката си.

"Няма как да подходя към търговския си обект, за да си свърша работа", оплака се Симеон Николов.

От няколко дни представители на общината и проектанти се срещат с недоволните.

"Винаги сме откликвали и отговаряли на желанията на хората, които се считат за потърпевши. Правили сме публични обсъждания няколко пъти. По цялото кръстовище има разположени отводнителни съоръжения, достатъчно много. Това е магазин, не е гараж, стълба ще го преместим, става въпрос за един метър, не е проблем да се премести", обяви директорът на Дирекция ТСУ инж. Динко Кечев.

От местната управа обещаха да са в постоянна връзка с живущите и да коригират по време на строителството недостатъците, които са допуснати в проекта. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.