МС реши: Ковид-19 вече не е съществен риск за обществото, карантината може да отпадне

Заболяването вече не изисква прилагането на спешни противоепидемични мерки

07.09.2023 | 20:38 Редактор: Вяра Димова
МС реши: Ковид-19 вече не е съществен риск за обществото, карантината може да отпадне

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение на Закона за здравето, който да позволи отпадането на задължителната изолация на лица, болни от Ковид-19, както и на задължителната карантина на контактните на тези лица.

На 5 май Световната здравна организация отмени ситуацията на спешност за общественото здраве от международно значение поради Ковид-19.

След анализ на епидемичната ситуация в България, вземайки предвид ниската заболеваемост и ниските нива на хоспитализация и смъртност, експертите в Министерството на здравеопазването постигнаха консенсус да бъде предложена законодателна промяна, която да позволи отмяна на въведената към момента задължителната изолация и карантина при Ковид-19.

Заболяването продължава да представлява пандемия, поради неговото разпространение по целия свят, но не изисква прилагането на спешни противоепидемични мерки за овладяване на епидемични вълни. Натрупаното имунно население и циркулиращите варианти спомагат заболяването към момента да преминава в сравнително лека форма и болните да не представляват съществен рисков фактор за здравето на обществото.

В страната ни е въведен надзор на Ковид-19. Ежедневно се докладват заболелите, хоспитализираните и починалите от инфекцията, което позволява извършването на анализи и вземането на мотивирани решения за прилагане на противоепидемични мерки при евентуален пандемичен подем с цел опазване живота на лицата в риск.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
А кога ще спре абсурда с обявяване на заразени и починали? Сигнализирай за неуместен коментар