ЕК разреши Comirnaty XBB.1.5 - адаптирана ваксина срещу Ковид-19

Разрешението е издадено след задълбочен анализ от страна на ЕМА в рамките на механизма за ускорена оценка

01.09.2023 | 13:22 Редактор: Михаела Димитрова
ЕК разреши Comirnaty XBB.1.5 - адаптирана ваксина срещу Ковид-19

Европейската комисията разреши адаптираната ваксина срещу Ковид-19 Comirnaty XBB.1.5, разработена от BioNTech-Pfizer, която бележи още един важен етап в борбата с болестта. Това е третото адаптиране на ваксината в отговор на новите варианти на Ковид, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Ваксината е разрешена за възрастни, деца и кърмачета на възраст над 6 месеца. В съответствие с предишни препоръки на Европейска агенция по лекарствата (EMA) и Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) възрастните и децата над 5 години, за които е необходима ваксинация, следва да получат еднократна доза независимо от тяхната предходна ваксинация срещу Ковид-19.

Разрешението е издадено след задълбочен анализ от страна на ЕМА в рамките на механизма за ускорена оценка. Адаптираната ваксина беше разрешена от Комисията по ускорена процедура, за да се даде възможност на държавите членки да се подготвят навреме за есенно-зимните си имунизационни кампании.

С помощта на стратегията на ЕС за ваксините Комисията продължава да гарантира достъпа на държавите членки до най-новите разрешени ваксини срещу Ковид-19 в количества, необходими за защита на уязвимите групи от тяхното население и за справяне с епидемиологичното развитие на вируса.

В съответствие с изявлението на ECDC и EMA относно актуализирането на състава на ваксините срещу Ковид-19 спрямо новите варианти на SARS-CoV-2, BioNTech-Pfizer адаптира своята ваксина конкретно за щам XBB.1.5. на SARS-CoV-2 Omicron. Очаква се също така адаптираната ваксина да увеличи обхвата на имунитета срещу преобладаващите в момента и нововъзникващите варианти.

С изменението на договора с BioNTech-Pfizer, което беше подписано през май 2023 г., се гарантира, че през следващите години държавите членки ще продължат да имат достъп до ваксини, адаптирани към новите варианти на Ковид-19. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR