Одобриха адаптирана ваксина срещу Ковид-19, България ще получи 1,3 млн. дози

Първата доставка от 80 640 дози е планирана за третата седмица на месец септември

31.08.2023 | 18:00 Редактор: Михаела Кирилова
Одобриха адаптирана ваксина срещу Ковид-19, България ще получи 1,3 млн. дози

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча издаване на разрешение за употреба на адаптирана ваксина срещу Ковид-19, насочена спрямо подварианта XBB.1.5.

Ваксината се произвежда от Pfizer/BioNTech и България ще получи 1,3 млн. дози от нея, след като бъде одобрена за употреба от Европейската комисия. Страната ни има гарантиран достъп до адаптирани ваксини по силата на Допълнително споразумение № 5 към Споразумението за закупуване, последващо развитие, производство и опции за закупуване и доставка на ваксина срещу Ковид-19 за държавите членки на ЕС (SANTE/2021/03/020).

Първата доставка от 80 640 дози е планирана за третата седмица на месец септември. Ваксините, които очакваме да пристигнат тогава, са показани за употреба на възрастни и лица от 12-годишна възраст. За последната седмица на месец септември е планирана и доставка на педиатрични ваксини, предназначени за имунизацията на деца от 6-месечна до 11-годишна възраст.

Ваксините ще продължат да се прилагат безплатно на български граждани, заявили желание при общопрактикуващия си лекар, в имунизационните кабинети на РЗИ и в определени за целта лечебни заведения.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
Ама пак ли ужким-предпазва от тежко боледуване за много кратко време Сигнализирай за неуместен коментар