НС реши: Анна Александрова от ГЕРБ-СДС сменя Стою Стоев като председател на правната комисия

Не липсваха критики по проекторешението

07.09.2023 | 10:14 Редактор: Михаела Димитрова
НС реши: Анна Александрова от ГЕРБ-СДС сменя Стою Стоев като председател на правната комисия

Народните представители смениха председателя на правна комисия. Депутатите решиха мястото на Стою Стоев от ПП-ДБ да заеме Анна Александрова от ГЕРБ-СДС.

Това стана след разглеждане и гласуване на проекторешение за промяна в състава на правна комисия внесено от Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. 116 депутати гласуваха "за", 2-ма "против" и 51 "въздържал се", с което предложението беше прието.

Преди това не липсваха критики по проекторешението. Георги Свиленски от БСП настоя за обяснение какво се случва в управляващата коалиция. "Когато сменяме председателят на правна комисия, това означава ли, че ще сменим председателят на парламента. Имате ли някакви други договорки?', запита той. Свиленски коментира, че не са минали нито шест, нито девет месеца откакто е започнал мандатът, с който е избран председателят на правна комисия в един тежък момент.

Тошко Йорданов от ИТН репликира Свиленски и посочи, че уговорката им е била публично обявена и тя е била, че на третия месец ще има ротация. "На третия месец трябваше председателят на НС да е депутат или нещо друго, както и Стою Стоев трябваше да не е вече председател, а те минаха повече от три месеца", поясни той. Йорданов коментира, че управляващите "бъркат сроковете, които сами си поставят."

Атанас Атанасов от ПП-ДБ също се намеси в дебата и подчерта, че колегите му се опитват от нищо да правят нещо. "Когато беше договорено Росен Желязков за председател на НС, имаше такава договорка между мнозинството, което се формира, да има такава замяна между председателят на парламента и председателят на правна комисия, но в последствие, когато се сформира мнозинството, което подкрепи кабинета "Денков", се получи нова договорка - да се прави ротация между председателят на парламента и министър-председателя, но тъй като ние сме поели ангажимент да бъде сменен председателят на правна комисия, днес ще подкрепим това решение", обясни Атанасов.

Независимият депутат Радостин Василев пък разкритикува качествата на кандидата на ГЕРБ-СДС за председател на правна комисия. "Ако някой си е позволявал да критикува Стою Стоев от ПП-ДБ, че е некомпетентен, той спрямо Анна Александрова от ГЕРБ-СДС, е академик", смята той. Василев коментира, че според него е можело да се избере и по-компетентен човек.

Това изказване обаче предизвика и остра реакция от страна на ГЕРБ-СДС. След спора председателят на НС Росен Желязков наложи наказание "забележка" на Радостин Василев, информира БГНЕС.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Youri Slavkov
преди 7 месеца
Да избереш за председател на тази комисия точно Александрова е най-голямата ПРОВОКАЦИЯ срещу правовата държава, граничеща почти с криминален акт. Подлост срещу българите, която не може да бъде измерена. Именно Александрова направи всичко възможно да смачка Законопроекта за защита на лицата, подаващи сигнали, а по-късно да нагласи ЗДОИ така, че да потънат документите за плащания на публични средства, включително и от европейски фондове. Сигнализирай за неуместен коментар