Стоянов: Предотвратени са над 100 000 опита за нелегално преминаване на българо-турската граница

"Натискът наистина е безпрецедентен", каза вътрешният министър

01.09.2023 | 16:45 Редактор: Михаела Димитрова
Стоянов: Предотвратени са над 100 000 опита за нелегално преминаване на българо-турската граница

Повече от 100 хиляди опита за нелегално преминаване на българо-турската граница са били предотвратени от граничните власти само от началото на годината. Това съобщи по време на  парламентарния контрол вътрешният министър Калин Стоянов:

"Натискът наистина е безпрецедентен. Много е тежко положението и няма как на този натиск да не влизат хора по една или друга причина, по някакъв начин, който те са намерили, за което са успоредно с това вътрешните задържания в страната, които ежедневно се случват. Като пример мога да ви кажа - само от изтеклото денонощие недопуснатите опити за незаконно преминаване на българо-турската граница са около 1080", подчерта министърът.

Стоянов даде висока оценка на българските гранични власти за справянето им с нелегалните мигранти на фона на това, с което разполагат като техника. 

Той съобщи, че вече има назначени 33-ма служители за поддръжката на граничното съоръжение, което по думите му има "съществен възпиращ ефект". Предстои назначаване и на още служители, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС