Признанието на Борисов за Алексей Петров разбуни духовете в парламента

Костадинов: Не изключвам в следващите месеци да има политически убийства

01.09.2023 | 13:40 Редактор: Вяра Димова

Първият работен ден за депутатите след ваканцията донесе нови трусове за управляващите. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че както той, така и представители на "Продължаваме промяната - Демократична България" са се срещали с Алексей Петров преди да съставят редовното правителство. 

След като премиерът Николай Денков и Мария Габриел отрекоха Алексей Петров да е допринесъл за съставянето на правителството, неочаквано лидерът на ГЕРБ призна, че публично застреляният преди месец бизнесмен е имал роля в създаването на кабинета

"Алексей Петров беше близък с бащата на Кирил Петков, и като всички нас търсеше варианти да се направи нещо стабилно след пет поредни избора", коментира Борисов.

Колегите на ГЕРБ в управлението - "Продължаваме промяната - Демократична България", нито отрекоха, нито потвърдиха дали е имало ли срещи между тях и Алексей Петров. 

"Не искам да коментирам нещо, което те са правили или не са правили. Аз не знам, чета като вас по вестниците", обясни Даниел Лорер.

В пленарната зала премиерът Денков отговори, че не познавал покойния вече Алексей Петров. 

"Виждал съм го два пъти на среща с работодателските организации. Никога не съм чувал за срещи на Алексей Петров, с когото и да е било преди убийството. Участвал съм във всички срещи по подготовката на законодателната и управленската програма и никога там не е споменавано името на Алексей Петров. Имаше отново внушения. МВР не може да дава информация без разрешение на прокуратурата, така че задайте тези въпроси към прокуратурата", настоя премиерът.

"Възраждане" откриха и по-дълбока връзка. "Явно вътре в тая сглобка има настъпвания, защото започнаха да се избиват един друг. Не изключвам в следващите месеци да има политически убийства", каза Костадин Костадинов.

Твърденията за близки отношения от "Има такъв народ" определиха като публична тайна. 

"Вие много добре знаете, че Алексей Петров и бащата на Кирил Петков си бяха близки. Борисов правилно си е казал", подчерта Тошко Йорданов.

От БСП смятат, че това показва "дълбоката държава".  Засега от ДПС запазват мълчание по темата. 

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.