Шофьори, ето ги лекарствата, които дават фалшиво положителен резултат за наркотици

Употребата на ибупрофен може отчете наличие на марихуана при тестване

29.08.2023 | 12:50 Редактор: Вяра Димова
Шофьори, ето ги лекарствата, които дават фалшиво положителен резултат за наркотици

В България шофьорите се тестват с определен вид полеви тестове като пробата се взема от слюнка. Тестовете отчитат едновременно 6 вида забранени субстанции, включително канабис, кокаин, опиати, амфетамин, метамфетамин и бензодиазепини. Необходимото време за взимане на пробата е от 30 до 90 секунди, а анализът е около 10 минути. 

Лекарства от няколко фармацевтични групи биха могли да са причина за положителен полеви тест за забранени субстанции, понеже те се екскретират в малки количества и в слюнката и при изследване могат да наподобят някои от забранените субстанции.

Парадоксът е, че дори еднократният прием на лекарство, което в аптеките се отпуска без лекарско предписание, би могъл да стане причина за отнемане на шофьорска книжка и задържане на шофьора.

Нестероидните противовъзпалителни средства са сред лекарствата, които се улавят от полевите тестове. Така например употребата на ибупрофен може да даде положителен тест при тестване за марихуана, барбитурати и бензодиазепини. 

Аналгетици. Трамадолът е продукт, който се използва като силен аналгетик, но приемът му може да доведе до фалшиво положителни резултати при проверка на фенциклидин и опиати.

Деконгестанти. Те се лекарства, които се употребяват при хрема – отбъбват носна лигавица при запушен нос. Едно такова е псевдоефедринът, който е част от състава на много лекарства без лекарско предписание. Той се използва като субстанция за производство на метамфетамин и поради това при тестване може да се получи фалшиво положителен резултат за амфетамини.

Лекарства за суха кашлица. Декстрометорфан е медикамент, който  се съдържа в редица сиропи и таблетки, които повлияват суха и дразнеща кашлица.

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: pixabay