Парламентът реши: Минимум 5 г. затвор за шофьор, причинил смърт след алкохол и наркотици

Народните представители отново заседаваха цяла нощ

29.07.2023 | 14:02 Редактор: Михаела Кирилова

В последният си работен ден преди ваканцията депутатите пак решиха да работят до посред нощ. Резултатът - Сметната палата вече има председател, а Здравната каса - управител. 

Народните представители успяха да приемат окончателно и промените в Наказателния кодекс, които завишават санкциите за шофьори, хванати да карат след употреба на алкохол или дрога.

Малко преди 00:00 часа депутатите успяха да се справят с всички задачи, които си бяха поставили. Без дебат Димитър Главчев стана новия председател на Сметната палата. Той беше издигнат от ГЕРБ-СДС и се пребори срещу номинацията на "Възраждане".

Минути след това здравната каса също си намери нов управител - Станимир Михайлов, който беше и единствен кандидат за поста.

Той заяви: "Ще работя за увеличение на контрола и за по-справедливо изразходване на средствата за здравно осигурените лица".

По-рано депутатите приеха окончателно промените в Наказателния кодекс, с които увеличиха санкциите за пияни и дрогирани шофьори. Минимум 5 години затвор за шофьор, който причини смърт на пътя след употреба на наркотици или алкохол, няма свидетелство за управление, избяга от местопроизшествието или извърши произшествието на пешеходна пътека. Настана и хаос по време на обсъжданията. 

"Сега за 8 часа искаме да въведем 300 поправки това е безумие. Гласувахме наименованието на закона, предлагам да спрем до тук", каза Любен Дилов.

"Предлагам извънредно заседание в понеделник. Един ден ще се забавите за морето", коментира Корнелия Нинова.

Халил Летифов също се произнесе: "Когато правим тези промени, нека те не са на парче. Нека отговорим на очакванията на близките на загиналите на пътя. Те очакват ефективност от нас".

Не бяха приети обаче, спорните промени в закона за горите. От ДПС искаха да бъде увеличена сечта на дървесина.

"Всички домакинства, които желаят да получат дървесина за огрев трябва да я получат за колкото месеца им е нужна, но с промяната на закона по този начин ще направим живота по-хубав на доста повече хора", коментира Даниел Петров от "Възраждане".

"Говорим само за хора на които им трябват, без продажби. Вие ми искате удостоверение за ползване за моторен трион, утре ще ми поискате удостоверение защо нося обувки", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

С това работата е свършена, а почивката идваща. И така депутатите излязоха в лятна ваканция до началото на септември, когато ще се съберат отново в пленарната зала. И както се казва: "Наесен с песен". 

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 месеца