Габриел от Анкара: България подкрепя членството на Турция в ЕС

Турският външен министър призова ЕС да действа преди "прозорецът на възможностите да се затвори“

22.08.2023 | 16:54 Редактор: Михаела Димитрова
Габриел от Анкара: България подкрепя членството на Турция в ЕС

Българският външен министър Мария Габриел заяви, че България като член на ЕС подкрепя членството на Турция. Тя подчерта, че ще работят с турския си колега Хакан Фидан за подкрепа на членството на страната в ЕС и процесът трябва да бъде "по-видим“, цитира Daily Sabah.

"България и Турция поддържат активен двустранен диалог, в центъра на който са сътрудничество, взаимно уважение и общи интереси. Доброто сътрудничество, което сме градили през годините е основа, върху която отговаряме заедно на регионални и глобални предизвикателства", заяви българският вицепремиер.

Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан, от своя страна призова Европейския съюз да действа преди "прозорецът на възможностите да се затвори“ и да приеме Турция в Блока.

Говорейки на пресконференция в столицата Анкара с българския си колега Мария Габриел, външният министър Хакан Фидан заяви, че членството предлага "нови възможности както за ЕС, така и за региона на Турция", информира "Фокус".

"Препоръчвам на лидерите на ЕС да използват този прозорец", посочи Фидан. Той подчерта, че членството на Турция ще засили позицията на ЕС като глобален играч, но е очевидно, че повечето държави членки на ЕС не гледат на това по този начин или "предпочитат да не го правят".

Във фокуса на срещата бяха теми от взаимен интерес като търговия и икономика, отбрана и сигурност, енергийна диверсификация, транспорт и инфраструктура, регионални въпроси, борба срещу нелегалната миграция, иновации и инвестиции.

Вицепремиерът поднесе венец в мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк – основател и първи президент на Република Турция. Тази година се отбелязват 100 години от основаването на Турската Република от Мустафа Кемал Ататюрк.

Снимка: Министерство на външните работи