ЕС и Турция сближиха позиции, улесняват търговията помежду си

Ердоган изпраща положителни сигнали към Европейския съюз

02.08.2023 | 14:52 Редактор: Тодор Петров
ЕС и Турция сближиха позиции, улесняват търговията помежду си

Европейският съюз и Турция обсъждат актуализация на митническия си съюз, като част от процеса на възстановяване на ангажираността на страната, за да си върне доверието на европейските партньори и инвеститори.

"Има трудни въпроси, които трябва да бъдат разгледани в тази връзка. Ще ги разгледаме с нашите екипи след края на лятото и ще видим дали е възможно да надградим върху тези нови сигнали от Турция", заяви за Bloomberg Паоло Джентилони - комисар на ЕС, отговарящ за митниците.

Миналия месец външните министри на ЕС сигнализираха за готовността си да работят за по-тесни връзки с Турция, като блокът отбеляза, че турският президент Реджеп Ердоган е дал зелена светлина за членството на Швеция във военния алианс НАТО. 

Преди да подкрепи присъединяването на Швеция, Ердоган обвърза кандидатурата на Швеция за членство в НАТО с усилията на Анкара да се присъедини към ЕС - но присъединяването към ЕС все още не е обсъждано.

Високопоставени служители на ЕС приветстваха усилията на Турция да възстанови отношенията си с ЕС, тъй като страната ухажва чуждестранни инвеститори, за да подпомогне развитието на затруднената си икономика и да сложи край на кризата с разходите за живот, отчасти причинена от рязко покачващата се инфлация. Връзките с ЕС бяха обтегнати от възприеманите от Ердоган репресии срещу политическите му опоненти.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС