Спират концерти в Турция под натиска на ислямистки групи и ултранационалисти

Певецът Бурхан Сезен определя забраните като произволни наказания на музикантите

01.08.2023 | 18:15 Редактор: Михаела Кирилова
Спират концерти в Турция под натиска на ислямистки групи и ултранационалисти

"Наслада, лечение и изкуство" - това обещаваха организаторите на фестивала "Ароматерапия" в турската провинция Балъкесир и удържаха обещанието си. В продължение на три дни посетителите имаха възможност да опитат здравословни продукти от региона, да научат повече за лечебната сила на природата, а вечерта да се забавляват на концерти. Но хитът - заключителният концерт на известната поп певица Ханде Йенер - бе внезапно отменен.

Преди това ислямистки и ултранационалистически групировки устроиха истинска атака срещу нея в мрежата. Йенер отдавна си навлича омразата на тези среди с фриволните си сценични тоалети и с подкрепата си за ЛГБТИ-общността. Всъщност ислямските и ултранационалистически групировки бяха срещу фестивала като цяло - с твърдения, че подобни прояви подтикват хората към неморални връзки, към игнориране на морала, към консумацията на алкохол и наркотици, както и към бунт и размирици.

Йенер, която до момента се е въздържала да критикува управлението, потвърди, че концертът ѝ е бил отменен под натиска на тези групи. Само през първата половина на 2023 година 27 изпълнители са станали жертва на кампании, изпълнени с омраза и заплахи, или на нападения. Забранените прояви са над 15. Омразата много по-често е насочена към изпълнителките, отколкото към изпълнителите. Както и срещу творци от ЛГБТИ-общността.

Градовете, в които се отменят подобни прояви, са предимно под ръководството на управляващата "Партия на справедливостта и развитието".

Певецът Бурхан Сезен определя забраните и отмените като произволни наказания на музикантите, които все още са в тежко положение след пандемията.

Той вижда противоречие в това, че от една страна турският президент Ердоган се стреми към сближаване с ЕС, а от друга близки до правителството групи настояват да се наложат строго ислямски правила за празнуване - например мъжете и жените по фестивалите да седят отделно.

Политоложката Джангюл Йорнек също отправя критики към отмяната на концерти и други мероприятия. Нейното мнение е, че определени групи са инфилтрирали държавните институции, а турското правителство действа като коалиция на "Мюсюлманските братства", пише DW.

Освен това Йорнек се опасява, че отмяната и забраните на културни събития само ще задълбочат културната гетоизация на страната, а на свободната обмяна на мнения ще се сложи край.

Снимка: pixabay