Денков: Има епидемия от насилие. Набелязани са 15 мерки срещу агресията

През последната седмица значително се увеличиха сигналите за домашно насилие

10.08.2023 | 17:20 Редактор: Юлиан Христов

15 мерки за справяне с агресията обявиха от кабинета "Денков". Конкретният повод е случаят с обезобразената с макетен нож Дебора от Стара Загора и още няколко случая на домашно насилие станали известни през последните 2 седмици.

През последната седмица значително се увеличиха сигналите за домашно насилие. Премиерът акад. Николай Денков определи насилието като "тихата скрита епидемия", която върлува у нас. Това, което предлага правителството е изграждане на екипи за медиация с възрастни и с деца. Безплатна правна помощ и повече психолози в училищата и детските градини за ранна превенция на насилието. 

"В един момент, като че ли избухна тази вълна от нови и нови случаи. Изглежда като епидемия. Мерките обхващат възпитателната част, работата в училище, подготовката на децата за това, че може да се сблъскат с тези ситуации. Говорихме и за кампании, за да могат хората да знаят какво да правят в такива ситуации. Най-голямата група от мерки е свързана с това как се координират институциите, когато възникне такъв проблем, за да е сигурно, че няма да останат хора, които не са получили нужната подкрепа", заяви мин.-председателят.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR