Съдебни лекари от Пловдив поемат случая с Дебора. Георги: Ще се явя на всички призовки

Окръжният съд в Стара Загора остави обвиняемия за постоянно в ареста

09.08.2023 | 18:41 Редактор: Вяра Димова

Окръжният съд в Стара Загора остави за постоянно в ареста Георги Георгиев, обвинен за нападението на 18-годишната Дебора в Стара Загора и отправените към нея шест заплахи с убийство. Пред съда Георгиев поиска да бъде сменена мярката му с по-лека. А след като съдебните лекари в Стара Загора, които трябваше да направят новата петорна експертиза по случая с Дебора, си направиха самоотвод, екип съдебни лекари от Пловдив ще разглежда казуса.

В съдебната зала обвиняемият влезе с усмивка на лицето. Но не пожела да отговори на въпроса защо е нарязал по този жесток начин 18-годишната Дебора.

Пред съда Георги заяви, че не е отправял заплахи и не е запознат с делото. Поиска по-лека мярка, защото има малко дете, което се нуждае от неговата подкрепа. И заяви, че не се е укривал и ще се явява на всички призовки. Прокуратурата обаче поиска от съда да потвърди постоянната мярка за неотклонение "задържане под стража".

Според защитата липсват данни за извършено престъпление, а по делото се упражнява обществен и медиен натиск.

"Считам, че липсва извършено престъпление. Тези нови обвинения са извадени от разпита на пострадалата", каза адвокатът на обвиняемия Петко Кънев.

Георги Георгиев е обвиняем, че е нанесъл множество прорезни рани по тялото на 18-годишната Дебора. Те са над 20, момичето е било със счупен нос и обръсната коса. Цяла България излезе на демонстрации в подкрепа на Дебора. Хората ясно заявиха, че искат законови промени в защита на жертвите на домашно насилие.

Обществено недоволство предизвика и заключението от първоначалната съдебномедицинска експертиза, в която нанесените телесни повреди на Дебора са определени като "леки". Назначена е нова петорна експертиза, но съдебните лекари в Стара Загора си направиха отвод и ще се прибегне към екип от съдебни лекари в Пловдив. Според главния координатор на експертния съвет по Съдебна медицина към здравното министерство причината за отказа на съдебните лекари е несигурност. 

"Може да е вид съпричастност към проблема със съдията, който направи първата експертиза. След този самоотвод следва заменяне на експертите. Това е задача на разследващия орган и на съда. Има списъци на вещите лица, които са регистрирани към съответните съдилища и от тях могат да се вземат координират, и да се назначат. Всичко това забавя делото, но това вече е проблем на организацията", коментира гл. координатор на експертния съвет по съдебна медицина Александър Апостолов.

Според експерта допълнителни експертизи са възможни, но те не са с цел да променят решението, а да се изяснят въпроси по случая.

"Стряскащо е, когато някой види уврежданията на живо. Съдебният лекар трябва да освидетелства лицето и да установи медико-биологичната характеристика. Спазва се една последователност и точност на описанието. Трябва от описанието човек да може да си го представи със затворени очи. Определянето на степента на телесната повреда е право и задължение на правник. Той трябва да отнесе това увреждане към един от трите основни члена, а не съдебният лекар", посочи още Апостолов.

Той обясни и колко тежка е работата на съдебните лекари, които у нас са твърде малко - между 60 и 65 души. Повечето от тях в пенсионна възраст.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Снимка: БГНЕС