Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт по сигурността за случая "Дебора": Да не виним само МВР, и обществото е виновно

Полицията може да се справи с превенцията на такива престъпления, убеден е Иван Анчев

08.08.2023 | 20:34 Редактор: Юлиан Христов

Ние трябва да решим генерално въпроса с домашното насилие, защото това е, което изкарва хората на улицата. Ние трябва да приключим с тази практика "за кокошка няма прошка". Не може 30 години вече да се опитваме да строим нашето демократично общество. Това заяви дипломатът и експерт по национална сигурност Иван Анчев в предаването "Денят ON AIR" по случая "Дебора".

По думите му, за да не се стига до подобни криминални прояви, трябва да се започне още от образованието и семейството. "Тук не можем да виним само МВР. Всеки си има своята вина, но обществото носи също своята вина", коментира Анчев.

Експертът смята, че системата на вътрешния ред и сигурността трябва да се реформира из основи.

"Да се промени парадигмата – от носенето на служба, в полицейска дейност в полза на обществото. Полицаят трябва да разбере, че единственият негов началник е българският гражданин. Да отиде и да приложи закона в цялата му сила", подчерта той.

Анчев обясни, че МВР е структура, която е трудна за реформиране.

"Тези добри практики, които са съществуващи и вече са приложени в западните демократични общества, не се прилагат, защото се твърди, че няма ресурс. Най-малкото, ако бъдат освободени всички онези служители, които са пенсионери и взимат и заплата и пенсия и се освободи път на младите служители, ресурс има", допълни експертът пред Bulgaria ON AIR.

По отношение на предложението за 60 дни съжителство, като условие да се прилага Законът за домашното насилие, той коментира, че това е недомислица.

"Обществото ще се успокои, тогава, когато за всяко едно подобно деяние има съответното наказание и то в кратки срокове. Няма как да има превенция, като няма и наказание", допълни той.

Той смята, че сред превантивните мерки в работата на полицията трябва да залегне регулярно преминаване на служителите на първа линия в Института по психология на МВР за проверка на надеждността и лоялността им.

"Трябва да се рестартира тази система, цялата система за правоохрана. С наличния ресурс можем да се справим", убеден е Анчев.

Според него има пропуски в подготовката на полицейския състав.

"Добра натренираност, обучение на състава. Не мисля, че се прави както трябва", заяви той.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
Виждате ли "културата" на мултаците? Сигнализирай за неуместен коментар